Linkovi

Zaoštravanje situacije u Hong Kongu


Sukobi građana koji podržavaju demonstracije i onih koji im se protive u glavnoj trgovačkoj četvrti Mongkok
Sukobi građana koji podržavaju demonstracije i onih koji im se protive u glavnoj trgovačkoj četvrti Mongkok

Pobornici Komunističke partije napali demonstrante, čiji lideri smatraju da su ti napadi "organizovani" i zbog toga su prekinuli razgovore sa predstavnicima vlade...

Pro-demokratski aktivisti u Hong Kongu prekinuli su danas razgovore sa predstavnicima vlasti, posle sukoba, ranije tokom dana, sa grupom građana, koji se predstavljaju kao lokalni stanovnici – protivnici demonstracija. Pobornici Komunističke partije koji su napali demonstrante žele da se skoro jednonedeljni protesti, zbog kojih su neki delovi grada potpuno paralisani – završe, kako bi mogli da se vrate na posao.

Besna grupa građana Hong Konga pokušala je na silu da rastera pro-demokratske aktiviste sa ulica.

Sukobi su se zatim proširili i do Mongkoka, jedne od najprometnijih četvrti grada sa brojnim prodavnicama.

Grupa građana, koji su se identifikovali kao radnici i vlasnici okolnih lokala, opkolili su demonstrante, uglavnom studente. Oni su zatim pokušali da sruše šatore i barikade, koje su demonstranti postavili pre skoro nedelju dana, kada su zauzeli brojne delove centralnog Hong Konga.

Policija je oformila kordon oko studenata i apelovala na obe strane da ostanu mirne.

Radnik Džo Li kaže da radni narod širom Hong Konga želi da se demonstracije koje su im poremetile poslove i život – završe.

“Ljuti smo. Dolazimo sa svih strana, iz svake četvrti, jer smo ljuti. Sve su poremetili u poslednjih nekoliko dana”.

Studenti, učesnici demonstracija, bili su iznenađeni ovim neočekivanim napadom. Jedna devojka se onesvestila te joj je pružena lekarska pomoć. Druga je bila zaprepašćena količinom besa koji su ispoljili njeni sugrađani.

Pobornici pro-demokratskog pokreta obećali su da će okupirati Hong Kong dokle god vlada ne raspiše slobodne izbore na kojima neće učestvovati isključivo kandidati koje je izabrao zvnični Peking – što je trenutno slučaj.

Džek Fung tvrdi da se neće povući.

“Ovde smo jer želimo da se borimo za pravu demokratiju. Okupiramo ulice jer želimo da se borimo za pravu demokratiju. Postoje druge ulice koje građani mogu da koriste”.

Lideri pro-demokratskih protesta u Hong Kongu napade nazivaju “organizovanim”, te su prekinuli razgovore sa predstavnicima vlasti o prekidu demonstracija.

XS
SM
MD
LG