Linkovi

Nove pristalice "Kišobran revolucije"


"Kišobran revolucija" u Hong Kongu privlači nove pristalice iz drugih gradova, koji nisu pripadnici studentskih i pro-demokratskih grupa u organizaciji protesta.

Novinar Glasa Amerike, Brajan Paden obišao je danas u Hong Kongu jedno od mesta na kojima se okupljaju demonstranti i kako izveštava – atmosfera je bila mirna, a prisutni su se sa entuzijazmom pridružili tzv. „Kišobran revoluciji“.

Broj prisutnih tokom današnjeg dana, na početku praznika, bio je manji nego prethodnih nekoliko dana, ali se očekuje da se u narednim satima pridruži još ljudi. Veliki broj volontera prikuplja sredstva, hranu i vodu za pristalice, i rasklanja smeće sa mesta protesta dok u isto vreme održavaju red.

Demonstranti su zauzeli veći deo centralnog Hong Konga tražeći pravo da glasaju za političkog kandidata iz njihovih redova – a ne samo za one koji odobri zvanični Peking.

Student Ping Vong kaže da su spremni da okupiraju grad koliko god vremena je potrebno.

"Zašto ovo radimo? Radimo ovo za Hong Kong. Treba nam sloboda", objašnjava Ping.

Kišobrani - koji su ranije ove nedelje služili za odbranu od policije i biber spreja, sada uglavnom pružaju zaštitu od popodnevnih pljuskova – postali su simbol ovog građanskog pokreta.

“Kišobran revolucija” izgleda da privlači nove pristalice, izvan studentskih i pro-demokratskih grupa koji su u srži organizacije protesta. Benson Čeng došao je iz Makaa.

"Definitivno, vidim da studenti sa univerziteta iz Makaa, kao i srednjoškolci zapravo učestvuju u događaju za pružanje podrške pokretu Hong Konga", priča Benson.

Jen Čang, zaposlena u kompaniji za trgovinu u Hong Kongu, kaže da je sada demokratija važnija od biznisa.

“Ako sada ne ustanemo nećemo imati drugu šansu. Ovo nam je jedina šansa, dakle bitnije je od biznisa", poručuje Jen.

Do sredine današnjeg dana situacija je bila mirna, a policija skoro da nije bila prisutna na ulicama Hong Konga.

XS
SM
MD
LG