Linkovi

Mirni protesti u Hong Kongu


Pro-demokratski protesti u Hong Kongu nastavljeni su i danas, ali je dan protekao mirno i bez većih sukoba. Medjutim, demonstranti su postavili konkretan zahtev vlastima.

Demonstracije bi već sutra mogle da se intenziviraju, imajući u vidu da su studenti, lideri protesta danas izdali saopštenje kojim se vlasti upozoravaju da će ukoliko šef vlade Hong Konga Leung Čun-jing ne podnese ostavku, građani i studenti upasti u vladine zgrade i okupirati ih.

Ovaj konkretni zahtev u trenutnoj napetoj situaciji mogao bi da podstanke nove sukobe demonstranata i policije, koji gotovo sigurno neće dozvoliti da zgrade vlade budu ilegalno zauzete.

Upozorenje je upućeno tokom skupa kojem su prisustvovale hiljade demonstranata, četvrti dan zaredom, okupirajući tri najveća dela Hong Konga - a u cilju da se Kina primora da sprovede demokratske reforme. Prisutni su danas takođe klicali Hong Kongu tokom ceremonije obeležavanja 65. godišnjice od osnivanja komunističke Narodne republike Kine.

Na svečanoj ceremoniji na trgu Bauhinija nekolicina demonstranata je uzvikivala Leungu da siđe sa vlasti, dok su drugi tokom intoniranja kineske himne okrenuli leđa zastavi Kine. Leung je odbio da podnese ostavku, ističući da neće podleći zahtevima demonstranata.

XS
SM
MD
LG