Linkovi

Ankara pustila izbeglice u EU zbog eskalacije sukoba u Siriji


Migranti okupljeni oko vatre u blizini tursko-grčke granice. (Foto: AFP/Ozan Kose)
Migranti okupljeni oko vatre u blizini tursko-grčke granice. (Foto: AFP/Ozan Kose)

Izbeglice, koje su bile smeštene u Turskoj, krenule su ka zemljama Evropske unije pošto je Ankara odlučila da otvori granice zbog eskalacija sukoba u Siriji, gde su u vazdušnom napadu sirijskih snaga, koje podržava Rusija, poginula 33 turska vojnika. Turska, koja podržava sirijsku opoziciju, saopštila je da je pogodila 200 sirijskih meta i neutralisala više od 300 vojnika.

Moskva i Ankara međusobno se okrivljuju za napad u severozapadnom delu Sirije, dok je Savet bezbednosti sazvao vanrednu sednicu da bi izbegao otvoreni sukob Rusije i članice NATO-a Turske. O krizi su telefonom razgovarali i Redžep Tajip Erdogan i Vladimir Putin, koji su se saglasili da se sastanu što pre.

Erdogan je razgovarao i sa američkim predsednikom Donaldom Trampom, koji je osudio napad na turske vojnike i podržao napore Ankare na deeskalaciji situacije u Siriji. Iz Bele kuće je saopšteno da su se dvojica lidera saglasili da sirijski režim, Rusija i Iran moraju odmah da zaustave svoju ofanzivu da bi se izbegao veći broj civilnih žrtava i raseljenih.

Grčka i Bugarska su u međuvremenu pooštrile kontrolu na granicama posle pretnje Turske da će otvoriti svoje granične prelaze, koji su bili zatvoreni u okviru sporazuma o okončanju migracione krize 2015. i 2016. godine.

Pošto je neimenovani visoki turski zvaničnik rekao da neće zaustavljati izbeglice na putu ka Evropi, desetine migranata uputile su se ka granici Evropske unije. Grčki premijer saopštio je da neće biti dozvoljen nelegalni prelazak granice, dok je bugarski premijer upozorio da bi nova migraciona kriza bila još veća pretnja za evropske zemlje, koje već pokušavaju da se izbore sa širenjem koronavirusa.

Napad u Idlibu

Najmanje 33 turska vojnika ubijena su u severozapadnoj sirijskoj pokrajini Idlib, posle vazdušnog udara za koji se okrivljuje Damask.

Nekoliko vojnika ubijeno je i preveženo u Tursku na lečenje, rekao je u televizijskom obraćanju rano u petak Rahmi Dogan, guverner Hataja u Turskoj, koji se nalazi na granici sa Sirijom.

Do sada je, uključujući i ove poslednje žrtve, 53 pripadnika turskih bezbednosnih snaga ubijeno u Idlibu.

Turska je zahtevala od sirijskog režima da odstupi od turskih posmatračkih ispostava u Idlibu, dok Moskva optužuje Ankaru da pomaže "teroriste" u Siriji.

U skladu sa spoazumu iz 2018. sa Rusijom, koji je zamišljen da donese mir u Idlibu, Turska ima 12 posmatračkih ispostavi u tom regionu, ali 12 njih se našlo pod vatrom snaga sirijskog predsednika Bašara al Asada.

Erdogan sazvao sastanak

Turski predsednik Rečep Tajip Erdogan sazvao je hitan sastanak u Ankari, nakon napada u Idlibu, kojem prisustvuju ministri odbrane i spoljnih poslova, kao i šef špijunske službe i vojni komandanti.

Čini se da je pristup Tviteru, Instagramu i drugim mrežama ograničen, pošto korisnici u Turskoj prijavljuju da im je onemogućeno da koriste te servise.

Džihadisti i pobunjenici koje podržava Turska u četvrtak su ponovo ušli u Sarekeb, grad na ključnoj raskrsnici u Idlibu, koji su izgubili ranije tokom februara, preokrećući time jedno od glavnih postignuća razarajuće ofanzive vladinih snaga.

Kontraofanziva bi mogla, međutim, da bude kratkog daha, pošto sirijske trupe, uz podršku Rusije, nastavljaju da otkidaju druge delove poslednjeg bastiona pobunjenika, zauzevši 20 lokacija, dok Damask ignoriše pozive međunarodne zajednice za prekidom vatre.

Dim nad gradićem Sarakeb u Idlibu, posle napada sirijskih vladinih snaga (Foto: AFP)
Dim nad gradićem Sarakeb u Idlibu, posle napada sirijskih vladinih snaga (Foto: AFP)

Sedam civila, uključujući i troje dece, ubijeno je u režimskom i ruskom bombardovanju Idliba, javila je Sirijska opservatorija za ljudska prava, dodajući da je više od 400 civila ubijeno od decembra.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija, u kojem Moskva sistematski ulaže veto na inicijative o uspostavljanju primirja, ponovo se u četvrtak sastao usled rastuće zabrinutosti da bi Idlib mogao da se suoči sa najgorom humanitarnom krizom u poslednjih devet godina.

Državna agencija SANA potvrdila je da se vode "žestoki sukobi" između armije i "terorističkih grupa na frontu kod Sarakeba".

Dopisnik AFP-a ušao je u pratnji pobunjenika u Sarakeb, gde je video grad duhova i izbombardovanih zgrada, koje su stanovnici napustili.

Kontrola ključnog auto-puta

Kontranapad privremeno je preokrenuo jedno od glavnih postignuća vladinih snaga, otkako su započeli svoju ofanzivu protiv poslednje pobunjeničke enklave u decembru.

Vlada, kojoj nedostaje novca, nastoji da preuzme potpunu kontrolu nad auto-putem M5, koji povezuje četiri glavna grada u Siriji i koji prolazi pored Sarakeba.

Sirijska opservatorija saopštila je da vazdušne udare izvodi Rusija, što se našlo pod snažnim kritikama Zapada zbog velikog broja civilnih žrtava.

Sirijski državni mediji optužili su "teroriste" za započinjanje napada automobilima-bombama i drugih samoubilačkih akcija protiv vladinih snaga, u pokušaju da preuzmu ponovo grad.

Kaže se da je vlada nanela teške gubitke napadačima, uprkos vojnoj pomoći za koju kažu da dolazi iz susedne Turske.

Oko 950.000 civila pobeglo je od vladine ofanzive, podižući strahovana Ankare od novog masovnog priliva izbeglica.

3,6 miliona izbeglica

Turska već udomljava najveći broj sirijskih izbeglica na svetu - oko 3,6 miliona ljudi, što postavlja težak i nepopularan teret za javne službe.

Više od milion rasljenih od decembra čine deca, od kojih desetine hiljada živi napolju na oštroj zimi.

Turski predsednik obećao je u sredu da neće napraviti ni "najmanji ustupak" pred nastupom Damaska i Moskve u Idlibu.

Erdogan je upozorio sirijsku vladu da "zaustavi napade što pre" i da se povuče do kraja meseca.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG