Linkovi

Zamenik sekretara za pravosuđe podneo ostavku


Zamenik sekretara za pravosuđe Rod Rozenstajn na konferenciji za novinare 18. aprila 2019. u Vašingtonu.
Zamenik sekretara za pravosuđe Rod Rozenstajn na konferenciji za novinare 18. aprila 2019. u Vašingtonu.

Zamenik američkog sekretara za pravosuđe Rod Rozenstajn, koji je imenovao specijalnog tužioca Roberta Malera u maju 2017. da istraži veze između ruske vlade i izbornog štaba predsednika Trampa, saopštio je u ponedeljak da odlazi sa tog položaja.

Rozenstajnova ostavka, koja stupa na snagu 11. maja, nije iznenađenje. Očekivalo se da će je podneti u martu. Bela kuća nije komentarisala ostavku ali je saopšteno da je Tramp već nominovao zamenika sekretara za saobraćaj, Džefrija Rozena, da zameni Rozenstajna.

Rod Rozenstaj je, na kraju, ostao duže na poslu da bi pomogao sekretaru za pravosuđe Vilijamu Baru u trenutku kada je javno objavljen Malerov izveštaj, posle istrage koja je trajala 22 meseca i završena 22. marta.

​U pismu Trampu, Rozenstajn je aludirao na dve predsednikove prepoznatljive fraze, navodeći da je pomogao da se u sekretarijatu zaposle zvaničnici "predani vrednostima koje Ameriku čine velikom", i rekavši da "mi sledimo pravila i uvek stavljamo Ameriku na prvo mesto."

Malerovom istragom nisu ustanovljeni dokazi da je Trampov štab ilegalno sarađivao sa Moskvom. U svom konačnom izveštaju, Maler se nije opredelio da li je Tramp ometao pravdu već je, umesto toga, predstavio dokaze za oba gledišta.

Pošto su primili konačni izveštaj, Rozenstajn i Bar su doneli sopstveni zaključak, navodeći da nema dovoljno dokaza za podizanje optužnice protiv predsednika.

"Mi sprovodimo zakon bez straha ili favorizovanja pošto kredibilni dokazi nisu stvar stranačkog opredeljenja", napisao je Rozenstajn u pismu ostavke.

Rod Rozenstajn svedoči na Kapitol hilu pred Odborom za pravosuđe u Vašingtonu, 28. juna 2018.
Rod Rozenstajn svedoči na Kapitol hilu pred Odborom za pravosuđe u Vašingtonu, 28. juna 2018.

Tramp i njegovi saradnici su često kritikovali Rozenstajna, koji je republikanac, zbog toga što je imenovao Malera. S druge strane, demokrate su ga kritikovale zbog odluka Sekretarijata za pravosuđe u čije je donošenje bio uključen.

Demokrate su veći deo svog gneva usmerile na Bara zbog načina na koji je selektivno objavljivao određene detalje Malerovog izveštaja pre nego što ga je javno objavio, kao i zbog odluke da proglasi da Tramp nije ometao pravdu.

Međutim, Rozenstajn je odigrao značajnu ulogu u proceni dokaza koje je Maler prikupio kada je reč o opstrukciji pravde i u odluci da protiv Trampa ne treba podići optužnicu.

Prošle jeseni, spekulisalo se da će Tramp otpustiti Rozenstajna nakon što je Njujork Tajms objavio da je Rozenstajn 2017. predložio da se Tramp tajno snima i skupljao podršku članova kabineta da bi se predsednik smenio sa položaja pozivanjem na 25. amandman ustava. Rozenstajn je izjavio da je ta priča "netačna".

U govoru prošle nedelje, odlazeći zamenik sekretara za pravosuđe je osudio "kritičare - najamnike" i branio način na koji je pristupljeno Malerovoj istrazi. "Ako pravnici ne mogu da dokažu naš slučaj pred sudom, to šta mi mislimo i verujemo nije relevantno", izjavio je.

XS
SM
MD
LG