Linkovi

Promene u administraciji: Uskoro i novi zamenik sekretara za pravosuđe


Kandidat za zamenika sekretara za pravosuđe Džefri Rozen
Kandidat za zamenika sekretara za pravosuđe Džefri Rozen

Predsednik Donald Tramp planira da imenuje zamenika sekretara za saobraćaj Džefrija Rozena za novog zamenika sekretara za pravosuđe, saopšteno je u utorak veče iz Bele kuće.

Rozen će naslediti Roda Rozenstajna, koji je imenovao specijalnog tužioca da istraži moguću saradnju Rusije i Trampove kampanje. Rozenstajn će položaj napustiti do sredine marta.

Sekretar za pravosuđe Vilijam Bar, čija je kandidatura nedavno potvrđena u Senatu, pozdravio je imenovanje Rozena za njegovog zamenika, zbog "35 godina iskustva u najvišim nivoima vlade i u privatnom sektoru".

Rozen, čija nominacija takođe mora biti potvrđena u Senatu, prethodno je služio kao pravni savetnik u Sekretarijatu za saobraćaj i Agenciji za menadžment i budžet, ali nema iskustvo kao tužilac ili zvaničnik Sekretarijata za pravosuđe što je neuobičajeno za kandidata za zamenika sekretara za pravosuđe.

Rozenov prethodnik, Rod Rozenstajn, nadzirao je specijalnog tužioca Roberta Malera i njegov tim, nakon što se bivši sekretar za pravosuđe Džef Sešns izuzeo iz istrage o Rusiji.

Tramp je više puta kritikovao Sešnsa zbog istrage, koju je nazvao lovom na veštice, a zatim je u novembru prošle godine odlučio da ga otpusti.

U međuvremenu, bivši vršilac dužnosti direktora FBI-aja Endrju Mekejb rekao je u intervjuu za CNN da je moguće da je Tramp povezan sa Rusima.

"Mislim da je to moguće. Zato smo pokrenuli istragu i stvarno želim da vidim šta će Maler zaključiti", rekao je Mekejb.

Odlazeći zamenik sekretara za pravosuđe Rod Rozenstajn (L), bivši sekretar za pravosuđe Džef Sešns i bivši vršilac dužnosti direktora FBI Endrju Mekejb (arhiva)
Odlazeći zamenik sekretara za pravosuđe Rod Rozenstajn (L), bivši sekretar za pravosuđe Džef Sešns i bivši vršilac dužnosti direktora FBI Endrju Mekejb (arhiva)

Tramp je odbacio optužbe Endrjua Mekejba, koji je prošle nedelje rekao u intervjuu za televiziju CBS da su Rozenstajn i drugi članovi kabineta 2017. godine razmatrali mogućnost uklanjanja Trampa s položaja predsednika, pozivanjem na amandman 25 američkog Ustava.

Rozenstajn ne nadgleda Malerovu istragu od 7. novembra kada je Tramp imenovao Meta Vitakera za vršioca dužnosti sekretara za pravosuđe.

Rozenstajnov naslednik, Džefri Rozen, podržavao je republikanske kandidate na prethodnim izborima, ali nije davao novac za Trampovu kampanju.

XS
SM
MD
LG