Linkovi

Hilari Klinton: Niko ne voli Bernija Sandersa


Hilari Klinton učestvuje u panelu tokom promocije dokumentarca "Hilari" u Pasadeni u Kaliforniji, 17. januara 2020.

Hilari Klinton kaže da "niko ne voli" njenog bivšeg rivala u trci za demokratsku nominaciju 2016, Bernija Sandersa, iako je senator iz Vermonta postojano među favoritima u novoj demokratskoj trci, manje od dve nedelje pred prve stranačke izbore koji se održavaju u Ajovi.

U intervjuu za časopis "Holivud Reporter", koji je objavljen u utorak, Hilari je postavljeno pitanje o komentaru o senatoru iz Vermonta koji je iznela u novom dokumentarnom filmu "Hilari". Ona tu kaže da je Sanders "godinama u Kongresu" ali ga "niko ne voli, niko ne želi da sarađuje sa njim, ništa nije postigao."

Klinton je odgovorila da ta kritika i dalje stoji, i odbila da se izjasni da li će ga podržati u ovom izbornom ciklusu ukoliko osvoji stranačku nominaciju, dodajući - "Nije problem samo u njemu, radi se o celoj kulturi koja ga okružuje, o liderskom timu, o njegovim istaknutim pristalicama."

Sanders i Klinton u demokratskoj debati 2016. godine.
Sanders i Klinton u demokratskoj debati 2016. godine.

Iz Sandersovog izbornog štaba u utorak je saopšteno da nemaju komentar na Hilarinu izjavu. Na Tviteru su se, međutim, oglasile brojne Bernijeve pristalice, statusima sa heštegom #ILikeBernie.

Komentari Hilari Klinton bi, međutim, mogli da dodatno motivišu Sandersove lojalne birače, koji veruju da je establišment Demokratske partije "namestio" primarne izbore 2016. u Hilarinu korist. To bi posebno moglo da mu pomogne na stranačkim skupovima u Ajovi, koji se održavaju 3. februara. Mnoge ankete pokazuju da je Sanders među vodećim kandidatima, zajedno sa bivšim potpredsednikom Džoom Bajdenom, senatorkom iz Masačusetsa Elizabet Voren i Pitom Butidžidžem, bivšim gradonačelnikom Saut Benda u Indijani.

Klinton je takođe okrivila Sandersove pristalice da podstiču kulturu seksizma u politici - što je tvrdnja posebno osetljiva u ovom trenutku, kada je Sandersova glavna rivalka iz liberalnog krila na stranačkim izborima, senatorka Voren, optužila senatora iz Vermonta da je na njihovom privatnom sastanku 2018. rekao kako žena ne može da pobedi u trci za Belu kuću.

Sanders je to demantovao ali je Voren odbila da prihvati njegovu pruženu ruku posle prošlonedeljne debate u Ajovi, a dvoje kandidata se međusobno optužilo da su jedno drugo nazvali lažovom.

Voren je odlučno odbila da dalje komentariše, dok je 78-godišnji Sanders rekao da, dok je seksizam problem za kandidate, isto važi i za druge faktore, kao što su poodmakle godine - a time je izazvao novu buru na društvenim medijima.

U intervjuu za Holivud Reporter, Klinton je napala Sandersove vatrene pristalice na internetu, od kojih su mnogi oštro kritikovali njenu kampanju, zbog "neumornih napada na više Sandersovih rivala, a posebno na žene". Dodala je da se nada da ljudi obraćaju pažnju na to "jer treba da ih brine što je dozvolio takvu kulturu". Klinton je čak dodala da Sanders "itekako podržava takav pristup."

"Ne mislim da želite da opet idete tim putem da vodite kampanju putem uvreda i napada, možda probate da se malo distancirate ali ili ne znate šta radi vaš izborni štab i vaše pristalice, ili im prećutno dajete podršku."

Sandersov sukob sa Elizabet Voren je zasenio niz sukoba između senatora iz Vermonta i drugog rivala u trci 2020, Bajdena - u vezi sa autorskim tekstom koji je napisao jedan od Sandersovih pristalica, koji je nagovestio da je bivši potpredsednik bio korumpiran.

“To apsolutno nije moje gledište da je Džo korumpiran na bilo koji način i žao mi je što se taj tekst pojavio", rekao je Sanders za televiziju CBS.

U autorskom tekstu koji je za Gardijan napisala profesorka prava na univerzitetu Fordam, Zefir Tičaut, tvrdi se da je Bajden "usavršio umetnost primanja velikih donacija", a zatim zastupao interese svojih korporativnih donatora, na uštrb Amerikanaca iz srednje ili radničke klase.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG