Linkovi

Viskonsin: Izbori za opoziv guvernera


Guverner Viskonsina Skot Voker
Guverner Viskonsina Skot Voker

Skot Voker mogao bi da bude tek treći guverner u američkoj istoriji koji je opozvan

Stanovnici savezne države Viskonsin danas glasaju na istorijskim izborima na kojima bi mogao da bude opozvan republikanski guverner Skot Voker, koji je izazvao ogromno nezadovoljstvo gušenjem sindikalnih prava zaposlenih u javnim službama, ubrzo nakon preuzimanja položaja. Prema najnovijim istraživanjima javnog mnjenja, Voker ima neznatnu prednost nad demokratskim protivnikom, gradonačelnikom Milvokija Tomom Beretom, koga je porazio na opštim izborima 2010. godine. Izbori u Viskonsinu, koji su sazvani pošto je peticiju za njihovo održavanje potpisalo blizu milion ljudi, mogli bi da imaju i posledice na nacionalnom nivou.

Dan odluke u Viskonsinu. Glasači u toj saveznoj državi odlučuju da li će Skot Voker biti tek treći guverner u američkoj istoriji koji je opozvan. Današnji izbori predstavljaju vrhunac kontroverznog sedamnaestomjesečnog Vokerovog mandata. Republikanski guverner je prošle godine otpustio nastavnike i državne službenike, kada je uspio da im ukine pregovaračka prava kako bi balansirao budžet.

Na predizbornu kampanju utrošeno je 60 miliona dolara. Nezavisne konzervativne organizacije finansirale su Vokera, dok su sindikati podržali demokratskog kandidata, gradonačelnika Milvokija Toma Bereta. Prema istraživanjima javnog mnjenja, aktuelni guverner ima malu prednost.

“Većina ljudi će biti srećna što su izbori završeni. Nadam se da ćemo se sjutra vratiti na posao, zavrnuti rukave i početi da radimo zajedno širom države”, saopštio je Voker nakon glasanja.

“Redovi su veoma dugi, što je ohrabrujuće. Drago nam je što toliko veliki broj građana brine za demokratiju i budućnost države i što želi guvernera koji će zastupati srednju klasu”, naglasio je njegov rival Tom Beret.

Današnje glasanje pažljivo prate i izborni štabovi predsjednika Baraka Obame i njegovog rivala Mita Romnija, s obzirom na to da je Viskonsin jedna od država u kojima se obično vodi tijesna trka za predsjedničke izbore. Ankete pokazuju da ima vrlo malo neodlučnih birača na današnjim izborima.

Izborno tijelo za novembarske izbore moglo bi takođe da bude izuzetno polarizovano. Obama je sinoć sa bivšim predsjednikom Bilom Klintonom prikupljao novac za kampanju. Klinton je tom prilikom ocijenio da bi ulazak Romnija u Bijelu kuću bio koban za Sjedinjene Države.

“Njegov plan je da se vrati na Bušov program, ali još više pojačan. Da ukine sve što pomaže srednjoj klasi.”

Romnijev štab navodi da bi pobjeda Skota Vokera mogla da im pomogne da osvoje većinu u Viskonsinu u novembru.
XS
SM
MD
LG