Linkovi

Protest državnih službenika u Viskonsinu


Protest državnih službenika u Viskonsinu
Protest državnih službenika u Viskonsinu

Nalik ostatku sveta, i američke savezne države nalaze se pred teško rešivim problemom - kako u isto vreme smanjiti potrošnju iz budžeta i imati zadovoljne građane. U Viskonsinu, na američkom srednjem zapadu, više desetina hiljada državnih službenika več četvrti dan za redom protestuje protiv mera štednje koje je predložio guverner, koje bi umanjile njihove plate, beneficije i prava.

Prestonica savezne države Viskonsin postala je “nulta tačka” borbi oko državnih budžeta, koje su se proširile i na ostatak zemlje.

Desetine hiljada demonstranata preplavilo je ulice Medisona protestujući zbog predloga paketa budžeta kojim bi se radnicima javnih preduzeća oduzelo pravo na kolektivne ugovore i ukinule beneficije.

Učiniću sve što je u mojoj moći kako bih podigla svest o ovom problemu”, izjavila je jedna demonstrantkinja.

S obzirom na 3,6 milijarde budžetskog deficita, novi guverner Viskonsina, republikanac Skot Voker nema nameru da se izvinjava.

Nemamo 15 meseci da izbalansiramo budžet. Moramo to da učinimo sada. Takođe, smatram da su oni sindikati koji kažu da su spremni na pregovore - neiskreni”.

Predlog zakona je prošao glasanje u skupštini, međutim desetak demokratskih senatora napustilo je državu kako bi sprečili glasanje o predlogu.

Ovaj guverner je predložio u samo 4 dana da se ukinu prava ljudi, uz izgovor da to čini zbog krize budžeta. To je kriza koju on sam pravi”, navodi Mark Miler, demokratski senator iz Viskonsina.

Viskonsin međutim nije jedini. 44 savezne države i disktrikt Kolumbije predviđaju deficit od ukupno 125 milijardi dolara.

Vatrogasci u Nju Džerziju su izviždali republikanskog guvernera Krisa Kristija pošto je predložio ukidanje penzionog plana i pomeranje granice za odlazak u penziju državnih radnika.

Guverneri su 20 godina dolazili u ovu prostoriju i govorili vam laži. Obećavali su vam beneficije za koje nisu imali sredstva”, tvrdi guverner Kristi.

Bela kuća poručuje da dešavanja u Viskonsinu ne bi trebalo da budu model ponašanja koji će druge države da usvoje.

To liči na napad na sindikate i predsednik to ne vidi kao nešto pozitivno”, rekao je portparol Bele kuće, Džej Karni.

Za razliku od federalne vlade, savezne države su u zakonskoj obavezi da svake godine izbalansiraju budžet.

XS
SM
MD
LG