Linkovi

Viskonsin: Radnicima ipak manje prava


Republikanski guverner Skot Voker (centar) zadovoljan izglasanim predlogom zakona kojim se državnim službenicima oduzima veliki broj prava koja su im do sada garantovali sindikati

Situacija u američkoj saveznoj državi Viskonsin, gde već tri nedelje traju protesti radnika državnih službi zbog predloženog ukidanja njihovog prava na kolektivne ugovore – od sinoć je još gora. Republikanci su sinoć neočekivano uspeli da uz pomoć zakonodavnog manevra zaobiđu činjenicu da nemaju kvorum i da sa 18 glasova za i jednim protiv izglasaju kontroverzni predlog zakona kojim se smanjuju prava sindikata. Pošto su čuli vest, hiljade gnevnih demonstranata su krenule na zgradu Kapitola, ali su ih jake policijske snage zaustavile pre nego što su stigli do skupštinske sale.

Nekoliko hiljada članova radničkih sindikata je tokom noći pokušalo da se probije u zgradu Kapitola, gnevnih na republikance u Senatu zbog toga što su pogurali zakonsku meru kojom se državnim službenicima oduzima veliki broj prava koja su im do sada garantovali sindikati.

Posle tri nedelje obustavljenih pregovora zbog odsustva demokrata, republikanci su iskoristili tzv. “end run”, politički potez kojim predlog za smanjenje prava radnika više nije deo budžetskog predloga, i tako izglasali predloženu meru bez prisustva demokratskih senatora. Sve se završilo za 5 minuta.

Republikanski guverner Skot Voker, koji se najglasnije borio za ovu meru, kaže da je to postupak koji zaslužuje “aplauz”.

“Oni žele da preuzmu sve suštinske reforme kolektivnog ugovora – jer ako ne sprovedete veliku reformu kolektivnih ugovora, lokalne vlade ubuduće neće moći da balansiraju svoje budžete”, izjavio je Voker.

Demokrate su gnevne na republikance.

“Toliko su nestrpljivi da oduzmu prava koja ljudi u ovoj državi imaju već 50 godina”, rekao je demokratski kongresmen, lider skupštinske manjine, Piter Barka.

Predlog će danas biti predstavljen skupštini u Viskonsinu, u kojoj se očekuje usvajanje bez problema, posle čega će guverner Skot Voker svojim potpisom da ga ozakoni.

Očekuje se da se četrnaest demokrata koji su pre 3 nedelje otišli iz Vikonsina na nepoznate lokacije da bi sprečile glasanje o zakonskom predlogu, sada vrate kući.

Vođe sindikata su najavile proteste širom Viskonsina, drugim rečima ovo sigurno nije kraj političke bitke u toj državi.

XS
SM
MD
LG