Linkovi

Raste broj žrtava koronavirusa u Kini - stanovnicima Vuhana predočeno da ne napuštaju grad


Bilans žrtava koronvirusa u Kini porastao je na sedamnaest - dok je broj potvrđenih slučajeva obolelih premašio pet stotina četrdeset. Vuhan, kineski grad iz kog je koronavirus počeo globalno da se širi, privremeno će zatvoriti javni prevoz, objavila je agencija Rojters.

Meštanima je predočeno da ne napuštaju grad – odlazni avionski i autobuski saobraćaj će biti privremeno prekinut. Metro, trajektne i međugradske transportne mreže neće saobraćati u četvrtak od deset časova po lokalnom vremenu. Stanovnicima grada Vuhana rečeno je da izbegavaju gužve i javna okupljanja.

Istovremeno, Kina je potvrdila da će prisustvovati samitu Svetske zdravstvene organizacije koji se održava tekuće nedelje zbog širenja koronavirusa.

„Kina će razmeniti sa svim zemljama, stručnjacima i Svetskom zdravstvenom organizacijom informacije u vezi sa epidemijom i proučavaće i razmatraće epidemiju“, izjavio je Geng Šuang, portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine.

U međuvremenu, kako je rekao, Kina je uspostavila stroge mere i sveobuhvatnu politiku za sprečavanje širenja koronavirusa.

„Vlada u Vuhanu pojačala je kontrolu svih osoba koje dolaze ili napuštaju to lokalno područje“, reči su predstavnika kineskog Ministarstva spoljnih poslova.

Epidemija koja se pojavila u Vuhanu u centralnom delu Kine, proširila se na druge gradove, sa slučajevima zaraze u provinciji Guandong, Šangaju i glavnom gradu Pekingu.

Izvan Kine, registrovani su slučajevi u Tajlandu, Japanu, Južnoj Koreji, Francuskoj, Filipinima i sada u Sjedinjenim Državama.

„Kada imate pojavu zaraze u zemlji velikoj kao Kina, sa toliko ljudi kao u Kini i imate redovna putovanja između Sjedinjenih Država i Kine, nema sumnje da ćemo, pre ili kasnije imati slučajeve zaraze, i imamo ih“, objašnjava Entoni Fauči, direktor nacionalnog instituta za zarazne bolesti.

U Sjedinjenim Državama radi se o 35-togodišnjem muškarcu koji radi u saveznoj državi Vašington koji je boravio u poseti Vuhanu i vratio se u Ameriku prošle nedelje, pre nego što su federalni zdravstveni zvaničnici počeli da proveravaju putnike iz Vuhana. On se sada nalazi u izolaciji i njegovo stanje prate lekari. Doktor Fauči kaže da je nivo smrtnosti od koronavirusa oko 2 odsto.

„To može da se pogorša ili da se poboljša. Nismo sigurni jer smo u veoma ranoj fazi proučavanja potpuno nove epidemije", kaže Fauči.

Strahovanja su obnovila sećanja na akutni respiratorni sindrom ili SARS, još jedan koronavirus koji se pojavio u Kini pre skoro 20 godina, od kojeg je umrlo skoro 800 osoba u globalnoj epidemiji.

XS
SM
MD
LG