Linkovi

Slučaj koronavirusa u SAD


Uzorak koronavirusa pod mikroskopom
Uzorak koronavirusa pod mikroskopom

Sjedinjene Američke Države prijavile su prvi slučaj koronavirusa, potvrđenog kod osobe nastanjene na teritoriji države Vašington, koja je prošle nedelje doputovala iz kineskog grada Vuhana. Agencija Asošijeted pres objavila je da je obolela osoba smeštena u bolnicu nadomak Sijetla i da je dobrog zdravstvenog stanja.

Sjedinjenje Države počele su preglede putnika koji iz Vuhana, kineskog grada koji se smatra epicentrom virusa, pristižu na aerodrome Džon F. Kenedi u Njujorku i međunarodne aerodrome u San Francisku i Los Anđelesu Kontrolama je obuhvaćeno oko 5000 putnika, saopštio je Centar za kontrolu bolesti (CDC). Ta organizacija je saopštila da je razvila test koji utvrđuje koronavirus i, kako je navedeno, namerava da ga dostavi domaćim i međunarodnim partnerima.

"Prema informacijama kojima trenutno raspolažemo trenutni rizik od bolesti je na niskom nivou. Uprkos tome preduzimamo sve neophodne mere”, ukazano je u saopštenju Centra za kontrolu bolesti.

Azijske zemlje i države širom sveta sprovode zdravstvene preglede putnika na aerodromima, železničkim stanicama i autoputevima zbog koronavirusa – oboljenja čiji su prvi slučajevi zabeleženi u kineskom gradu Vuhanu odakle se proširio na području centralne Kine, objavila je agencija Asošijeted pres. Trenutno je od tog virusa u Kini obolelo 290 osoba. Potvrđeno je šest smrtnih slučajeva.

Vanredne mere sprovode se u nameri da se spreči ponavljanje okolnosti tokom 2002. i 2003. godine kada se u Kini pojavio virus SARS, koji je uz ljudske žrtave, izazvao problem u transport i ugrozio azijsku ekonomiju.

Kineski predsednik Ši Đinping zatražio je od partjskih komiteta, lokalnih vlada i ministarstava da im prioritet budu životi i zdravlje građana. Na aerodromu u Vuhanu osoblje proverava telesnu temperaturu odlazećih putnika, dok izletničkim grupama nije dozvoljeno napuštanje grada. Javni službenici, od policajaca i bankara, do vozača javnog prevoza, koriste zaštitne maske – koje su im donirane.

Sjedinjenje Države počele su preglede putnika koji iz Vuhana pristižu na međunarodneaerodrome
Sjedinjenje Države počele su preglede putnika koji iz Vuhana pristižu na međunarodneaerodrome

Japan: Potvrđen jedan slučaj koronavirusa

Prvi oboleli pacijent u toj zemlji je tridesetogodišnji muškarac kome je virus potvrđen nakon povratka iz kineskog grada Vuhana. Japansko Ministarstvo zdravlja objavilo je da prati stanje ukupno četrdeset jedne osobe koje su bile u kontaktu sa obolelim. Kako su naveli za sada nemaju nikakvih simptoma. Premijer Šinzo Abe zatražio je od nadležnih striktinije karantinske preglede na aerodromima i drugim ulaznim tačkama. Kao razlog naveden je pojačan priliv kineskih turista tokom prazničnih putovanja. Njihov broj je u porastu poslednjih godina – u 2019. godini bilo ih je više od devet miliona. Od posetioca iz Vuhana traži se da ispune zdravstvene formulare.

Australija: Pacijent koji je putovao u Vuhan se oporavlja

U australijskom gradu Brizbejnu jedan muškarac je izolovan zbog respiratorne infekcije koju je dobio nakon putovanja u grad Vuhan. Zdravstveni zvaničnici objavili su da se pacijent uspešno oporavlja.

Brendan Marfi, zvaničnik zadužen za zdravstvena pitanja, objavio je da su putnici iz kineskog Vuhana podvrgnuti kontrolama u Novom Južnom Velsu. Takođe, osoblje na terenu im dostavlja brošure na engleskom i kineskom u kojima su opisani simptomi bolesti – ohrabrujući ih da prijave ukoliko osećaju neki od njih.

Striktna kontrola u Južnoj Koreji

Južna Koreja, koja je prvi potvrđeni slučaj koronavirusa prijavila u ponedeljak, sprovodi striktne nadzorne mere na aerodromima. Na aerodromu u Inčonu, u blizini Seulua, jedinom na koji pristižu direktni letovi iz Vuhana putnici prolaze kroz posebne kapije. Osoblje koristi termometre za merenje telesne temperature putnika. Takođe, aerodromsko osoblje dvaputa nedeljno vrši dezinfekciju dolaznih terminala. Rukodržači pokretnih traka i stepenica dezinfikuju se dvaput dnevno, saopštile su aerodromske vlasti.

Šta su koronavirusi?

Radi se o virusima koji stvaraju teškoće u disajnim putevima i izazivaju tegobe karakteristične za prehladu. Simptomi su povišena temperatura, bol u grlu, glavobolja i groznica.

Simptomi koronavirusa su povišena temperatura, bol u grlu, glavobolja i groznica.
Simptomi koronavirusa su povišena temperatura, bol u grlu, glavobolja i groznica.

Takvo stanje traje nekoliko dana. Kod osoba sa slabijim imunitetom, starijih ljudi i male dece, postoji mogućnost da virus izazove ozbiljnije probleme poput upale pluća ili bronhitisa - oboljenja za čije lečenje je potreban dugoročniji medicinski tretman.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG