Linkovi

Partija kosovskih Srba učestvuje na lokalnim izborima u Leposaviću


ARHIVA - Lider Partije kosovskih Srba Aleksandar Jablanović (Foto: VOA/Budimir Ničić)
ARHIVA - Lider Partije kosovskih Srba Aleksandar Jablanović (Foto: VOA/Budimir Ničić)

Partija kosovskih Srba prijavila je u ponedeljak učešće na vanrednim lokalnim izborima u Leposaviću, potvrdio je za Glas Amerike predsednik te partije Aleksandar Jablanović.

Jablanović, koji će biti i kandidat Partije kosovskih Srba za gradonačelnika Leposavića na izborima 18. decemvra, naveo je razloge zbog kojih će ova partija učestvovati na predstojećim izborima.

Nismo dobili nikakvu zvaničnu informaciju od Vlade Srbije i Kancelarije za KiM zbog čega ne treba Srbi da se kandiduju i da li je Srbija izašla iz Briselskog sporazuma, odnosno iz dela koji se odnosi na učešće na izborima. Drugo, odluka Srpske liste da se ne kandiduje i izađe iz institucija je isključivo politička odluka jedne partije, koja je naša politički suprotstavljena opcija i mi tu njihovu odluku ne možemo da poštujemo, niti mogu u naše ime da odlučuju. Mi smo čekali signal iz Beograda, ali ga nije bilo. Treća bitna stvar je da mi ne želimo da dopustimo da u Leposaviću gde nam je najjače uporište, da Albanci preuzmu vlast”, rekao je Jablanović za Glas Amerike.

Jablanović očekuje da će na izborima ipak učestvovati i Srpska lista, koja je ranije najavila bojkot.

Šta znači povratak Srba u kosovsku Skupštinu?
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:19 0:00

“Naši izvori kažu da će Srpska lista učestvovati i da je zato danas i produžen rok za prijavu”, naveo je Jablanović.

Centralna izborna komisija (CIK ) je sednici održanoj u ponedeljak donela “odluku o dopuni i izmeni Odluke o određivanju rokova za izborne aktivnosti za vanredne izbore za gradonačelnike u opštinama: Severna Mitrovica, Zubin Potok, Leposavić i Zvečan”.

Odlukom CIK-a, rok za prijavu za potvrđivanje političkih subjekata i kandidata, za koji se očekivalo da se završi 21. novembra, odložen je do 25. novembra 2022. godine”, navodi se u saopštenju.

Shodno tome, rok za donošenje odluke CIK-a o potvrđivanju ili ne političkih subjekata i kandidata odložen je sa 26. na 28. novembar.

Takođe, CIK je promenio i rok za imenovanje Opštinskih izbornih komisija u četiri opštine u kojima će se izbori održati. Odlukom CIK-a ovaj rok je odložen do 28. novembra 2022. godine. Rok za podnošenje zahteva za potvrđivanje političkih subjekata počeo je 15. novembra, a danas do 13 sati, CIK je primio dve prijave.

“Politički subjekt Demokratska partija Kosova prijavio se za učešće na vanrednim izborima i dostavio imena četiri kandidata za gradonačelnike u opštinama: Severna Mitrovica, Zubin Potok, Leposavić i Zvečan, dok je drugi politički subjekt Građanska inicijativa Mitrovica podneo zahtev za učešće na vanrednim izborima za Gradonačelnika opštine Severna Mitrovica”, navodi CIK.

Prvobitni rok za prijavu za učešće na lokalnim izborima bio je u ponedeljak do 16 časova. Partija Kosovskih Srba učešće je prijavila nekoliko minuta pre isteka tog roka

XS
SM
MD
LG