Linkovi

Vučić od Putina tražio pomoć u vezi sa Kosovom


Predsednici Rusije Vladimir Putin i Srbije Aleksandar Vučić na paradi povodom Dana pobede u Moskvi
Predsednici Rusije Vladimir Putin i Srbije Aleksandar Vučić na paradi povodom Dana pobede u Moskvi

Pred državnim vrhom, ratnim veteranima i građanima, u Moskvi je u sredu održana vojna parada povodom 73. godišnjice pobede u Velikom otadžbinskom ratu, kako u Rusiji zovu Drugi svetski rat. Uz predsednika Rusije Vladimira Putina, paradi su prisustvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kao i premijer Izraela Benjamin Netanjahu.

Ruski predsednik čestitao je Dan pobede ruskim građanima i vojnicima, i tom prilikom je poručio da Rusija neće dozvoliti prekrajanje istorije.

A u izjavi medijima u Moskvi, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da je zamolio Vladimira Putina da Rusija pomogne Srbiji u Ujedinjenim nacijama i drugim organima u rešenju kosovsko-metohijskog problema.

Vučić je rekao da se stavovi Srbije i Rusije u velikoj meri poklapaju po pitanju Kosova i Metohije i da će Rusija jasno i nedvosmisleno izneti svoje stavove.

"Bez bilo kakve ruske saglasnosti u UN je nemoguće da se dobije bilo kakvo rešenje. U tom smislu Rusija će veoma aktivno pratiti i sadržaje naših razgovora i sve što se bude zbivalo i uvek će pravovremeno reagovati", objasnio je Vučić.

On je istakao da Rusija neće direktno učestvovati u pregovorima Beograda i Prištine, jer se oni vode pod okriljem Evropske unije.

"Znamo da je kompromis ono što želimo, ali sam ja izrazio ličnu skepsu da Albanci na suštinski kompromis nisu spremni, a da su još manje spremni oni koji su pružali podršku u protivpravnoj nezavisnosti Kosova", predočio je Vučić.

Vučić je, ipak, izrazio nadu da će se "stvari završiti".

Posetu Moskvi predsednik Srbije je okončao učešćem u šetnji "Besmrtnog puka", na koju ga je pozvao predsednik Rusije Vladimir Putin, i tom prilikom Vučić je nosio fotografiju svoga dede Anđelka Vučića.

XS
SM
MD
LG