Linkovi

Vučić: Srbija neće uvesti sankcije Rusiji


Predsednici Rusije i Srbije Vladimir Putin i Aleksandar Vučić prilikom susreta u Moskvi, 8. maja 2018. (Foto: Sergej Ilnitski/AP)
Predsednici Rusije i Srbije Vladimir Putin i Aleksandar Vučić prilikom susreta u Moskvi, 8. maja 2018. (Foto: Sergej Ilnitski/AP)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić doputovao je u dvodnevnu posetu Moskvi, tokom koje će se sastati sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, koji je započeo svoj četvrti mandat, a u sredu će prisustvovati paradi povodom Dana pobede.

U razgovoru sa Putinom, Vučić je rekao da spski narod nikad neće zaboraviti njegovu pomoć da sačuva teritorijalni integritet i suverenitet Srbije, kao i veto koji je 2015. godine stavio na britansku rezoluciju u UN.

Srbija će čuvati svoju nezavisnost, vojnu neutralnost, i neće postati član nijednog vojnog saveza, poručio je Vučić i dodao da je Srbija uvek bila partner Rusiji i da nikad nije nastupala protiv te države i njenog naroda.

Ruski predsednik Putin je na početku susreta rekao da je zadovoljan što će moći sa Vučićem da razmotri čitavu lepezu pitanja u odnosima između dve zemlje.

A po dolasku u Moskvu, Vučić je u izjavi novinarima rekao da se on više puta sastao sa Putinom, nego svi predsednici Srbije u poslednjih 30 godina:

"To govori o unapređenju naše saradnje, o većoj bliskosti, o većem poverenju, što je važna stvar. Ne obećavamo mi previše. Nalazi se Srbija na evropskom putu, ali kada Srbija kaže da neće da uvede sankcije Ruskoj Federaciji, onda neće da ih uvede. Kada Srbija kaže da neće u NATO i da je vojno neutralna, onda oni znaju da to to znači", rekao je Vučić.

Vučić je najavio da će sa Putinom razgovarati o ubrzanju ekonomske saradnje, o Turskom toku, globalnoj i regionalnoj politici, očuvanju statusa vojne neutralnosti Srbije, kao i o Kosovu, jer, kako je rekao, očekuje da čuje stav Rusije i savet Putina o tom pitanju.

Vučić je u izjavi novinarima naglasio da će između njega i Putina ostati "nešto što ima da zamoli predsednika Rusije" i dodao da će i zvanično pozvati Putina da poseti Srbiju pre kraja ove godine, kada će biti organizovano obeležavanje pobede u Prvom svetskom ratu.

XS
SM
MD
LG