Linkovi

Vučić: Srbija neće dobiti bolju ponudu za Kosovo od onoga što je u "non pejperu"


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na samitu u Briselu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na samitu u Briselu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Beograd ne može da prizna nezavisnost Kosova, ali da, osim toga, „nikada neće dobiti bolji papir“ za Kosovo. Predsednik je komentarisao nezvanični dokument - "non pejper" o rešavanju statusa Kosova koji je objavio prištinski list Koha ditore.

"Nikada nam to neće ponuditi", rekao je Vučić, uz opasku da u javnosti uvek postoji negativan stav uprkos tome što gotovo niko nije pročitaju "non pejper", prenosi Fonet.

"Pritom, zna se da ja nisam od onih koji takve stvari govori, jer sam uvek govorio da ćemo dobiti bolji papir", rekao je predsednik Srbije.

U nezvaničnom dokumentu koji je objavila Koha ditore, a čiji su sadržaj demantovali pojedini strani zvaničnici, navodi se da bi pregovori između Srbije i Kosova trebalo da budu finalizovani februara 2022.

Prema navodima iz tog dokumenta, dve strane bi dogovorile formiranje autonomne oblasti na severu Kosova, ekonomsku zonu u severnoj Kosovskoj Mitrovici, SPC bi imala poseban status.

Takođe je predviđeno priznavanje nezavisnosti Kosova i traži se da se ne blokira učlanjenje u međunarodne organizacije.

Server: Predlog u korist Beograda

Profesor na vašingtonskom univerzitetu Džons Hopkins Danijel Server napisao je na svom blogu peacefare.net da "non pejper" predstavlja ideje EU, koje ocenjuje loše.

"Iako podrazumeva suverenitet, teritorijalni integritet i nezavinost Kosova i Srbije, ovaj predlog u praksi traži da Priština preda suverenitet nad ekonomskim razvojem, zdravstvom, urbanim planiranjem srpskim opštinama severno i južno od Ibra, kao i suverenitet nad Srpskom pravoslavnom crkvom...Zauzvrat, Priština ne dobija gotovo ništa. Nema bilateralnog priznanja sa Srbijom, nema članstva u UN samo praznih obećanja da će Kosovo biti tretirano kao nezavisna država. Predsednik Vučić je u pravu kada kaže da Srbija dobija više ovim nego Ahtirarijevim planom. Mnogo više nudi Srbiji i od nje se traži manje", piše Server.

Konstatuje da tu nesrazmeru dokazuje i to što Albanci na jugu Srbije neće dobiti isto što i Srbi na severu Kosova.

Aktuelni "non pejper", kaže Server, ne doprinosi miru i stabilnosti na Balkanu i nudi svoj predlog.

U njegovom "non pejperu" koji "neće zadovoljiti nikoga" piše da dijalog Beograda i Prištine koji vodi EU nije ostvari nikakav napredak već osam godina i nema potrebe da se sa tim žuri.

"Vučić je rekao da pre predsedničkih izbora u Srbiji na proleće 2022. neće priznati nezavisnost Kosova. Do tada je potrebno pripremiti tlo u EU, u Srbiji i na Kosovu za normalizaciju odnosa baziranu na obostranom priznanju. SAD, Velika Britanija i zemlje EU koje su priznale Kosovo treba da pojačaju pritisak na države koje nisu priznale Kosovo", piše Server.

Dodaje da u Srbiji treba ozbiljnije da se diskutuje o tome da je "suverenitet Kosova izgubljen pod Miloševićem i da se neće vratiti", dok na Kosovu treba razgovarati o tome kako da se obezbedi poštovanje prava Srba i SPC, kao i o tome da je ujedinjenje sa Albanijom loša ideja.

Server zaključuje da dijalog u EU treba nastaviti onda kada obe strane budu spremne da budu konstruktivne, a ne da se, kao sada, podrivaju međusobno. Piše i da SAD, EU i Velika Britanija ne bi smele da prihvate ništa manje od toga da Srbija dozvoli Kosovu članstvo u UN i uspostavljanje diplomatskih odnosa.

XS
SM
MD
LG