Linkovi

Beograd i Priština ipak bez finalnog sporazuma o tablicama


Granični prelaz Jarinje, 28. septembra 2021. Blokada prelaza traje već deset dana. Foto: Rojters
Granični prelaz Jarinje, 28. septembra 2021. Blokada prelaza traje već deset dana. Foto: Rojters

Finalni dogovor Beograda i Prištine o rešenju krize sa tablicama na administrativnim prelazima na severu Kosova ipak nije postignut u sredu uveče u Briselu, nezvanično saznaje televizija N1.

Delegacija Beograda završila je razgovore sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom, i napustila zgradu Evropske službe za spoljne poslove, bez izjava za novinare.

Prištinski pregovarač Besnik Bisljimi ranije je rekao da su dve strane postigle načelan dogovor o rešenju problema, a najavljeno je da će razgovori biti nastavljeni.

Prema rečima Bislijima, dogovor je postignut u tri tačke, a prva predviđa da se na administrativnim granicama više ne skidaju tablice, kao i da se više ne izdaju probne tablice. Umesto toga, od iduće nedelje će se koristiti samo nalepnice, umesto dosadašnje prakse skidanja registarskih tablica, objasnio je Bisljimi.

Ova mera će se primenjivati od ponedeljka, dok je po drugoj tački današnjeg dogovora predviđeno formiranje radnih grupa za trajno rešenje pitanja slobode kretanja. Rok za dogovor je šest meseci.

Konačno, po trećoj tački dogovora jedinice ROSU bi trebalo da se povuku sa administrativnih granica i da KFOR dođe na njihovo mesto.

Kako je rekao Besnik Bisljimi Priština je uslovila povlačenje specijalnih jedinica kosovske policije uslovljava uklanjanjem barikada koje su postavili predstavnici Srba.

"Jedina tačka o kojoj srpska strana još nije dala saglasnost pre nego što se sporazum proglasi finalizovanim su KM tablice za koje smatraju da nalepnice ne treba primenjivati", izjavio je Bisljimi novinarima u Briselu i ocenio da je to apsurdno jer su po njegovim rečima to ilegalne tablice.

Prištinska strana ne može da potpiše sporazum kojim se favorizuju vlasnici sa ilegalnim tablicama, rekao je glavni pregovarač prištinske strane i dodao:

„Prema ovom sporazumu, u subotu će KFOR biti raspoređen na punktovima, a nakon nekoliko sati zanemiće jedinice specijalne policijske jedinice, koje će, paralelno sa barikadama, napustiti granične prelaze".

Tokom večeri, za vreme sastanka Lajčaka sa srpskom delegacijom, portparol EU Peter Stano na Tviteru je napisao da se "pregovori nastavljaju kako bi se našlo rešenje za trenutnu krizu na severu Kosova“.

Poruku Stana retvitovali su specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog, Miroslav Lajčak kao i američki ambasador u Beogradu, Entoni Godfri, koji je rekao da je u bliskom kontaktu sa američkim izaslanikom Gabrijelom Eskobarfom, koji se takođe nalazi u Briselu.

„Posao nije završen ali je načinjen dobar napredak. Strane moraju da budu fleksibilne i da nastave svoj rad kako bi se ovo finalizovalo. Pravi je trenutak", poručio je na Tviteru Godfri.

Američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar prethodno je rekao u Briselu da je glavni prioritet snižavanje tenzija na severu Kosova, prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE).

"Tenzije su u ovom trenutku jako visoke", rekao je Eskobar nakon susreta sa specijalnim izaslanikom Evropske unije (EU) za dijalog Miroslavom Lajčakom i odvojenih razgovora sa šefovima pregovaračkih ekipa Srbije i Kosova Petrom Petkovićem i Besnikom Bislimijem.

On je naglasio da se mora pronaći rešenje za registarske tablice te da je važno da se strane vrate dijalogu kako bi se nastavili razgovori u cilju rešavanja svih otvorenih pitanja. On je takođe istakao da je došao u Brisel kako bi podržao napore EU da se pronađe hitno rešenje za smirivanje trenutnih napetosti na Kosovu, prenosi RSE.

U Briselu su se sastali šefovi pregovaračkih timova Beograda i Prištine sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog, na prvom zvaničnom sastanku od početka krize na severu Kosova.

Lajčak je objavio na svom Tviter nalogu da se odvojeno sastao sa Petkovićem i Bisljimijem.

"Jutros sam imao odvojene sastanke sa glavnim šefovima pregovaračkih timova Kosova i Srbije o načinima rešavanja aktuelne krize. Nastavićemo razgovore tokom dana", napsiao je Lajčak.

U međuvremenu, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je u sredu u Prištini da je zabrinuta zbog situacije na severu i da se nada da će pregovarači u Briselu naći rešenje za blokadu puteva na severu Kosova. Premijer Kosova Aljbin Kurti za krizu na severu optužuje predsednika Srbije.

Pred deset dana, kosovska vlada donela je odluku da vozila sa srpskim registarskim tablicama moraju da stavljaju privremene oznake kada ulaze na Kosovo i plaćaju taksu. Na administrativne prelaze Jarinje i Brnjak raspoređene su specijalne snage kosovske policije ROSU, a Srbi sa severa Kosova blokiraju saobraćaj nezadovoljni odlukom vlade u Prištini.

Beograd je od Prištine tražio da povuče ROSU sa administrativnih prelaza, što vlada Aljbina Kurtija odbija da učini. Borbeni avioni Vojske Srbije preletali su prostor iznad administrativne linije, a u blizini Jarinja bila su i borbena oklopna vozila.

Protest lokalnih Srba na Jarinju i Brnjaku i blokada tih prelaza traje već deseti dan. Od utorka je pojačano prisustvo KFOR-a koji je predložio da njegovi pripadnici zamene pripadnike ROSU, ali su Srbi to odbili jer bi odluka o privremenim tablicama ostala na snazi, javlja RTS.

Sporazumom o slobodi kretanja koji su dve strane potpisale u Briselu 2011. bilo je predviđeno da vozači sa tablicama Republike Kosovo (RKS) pri ulasku u Srbiju stavljaju privremene (KS) tablice i plaćaju taksu. Taj dogovor je potvrđen i sporazumom iz 2016. koji je istekao sredinom septembra ove godine, a novi dogovor nije napravljen. Kosovska vlada je odlučila da uvede recipročnu meru za vozače iz Srbije, što je dovelo do povećanja tenzija.

Visoki predstavnik EU Žozep Borelj je pozvao na hitnu deeskalaciju situacije i ocenio da bi dijalog mogao da bude prvi korak u smirivanju tenzija.

Na deeskalaciju su pozvali i NATO i predstavnici SAD i drugih zapadnih zemalja.

XS
SM
MD
LG