Linkovi

Vrhovni sud treći put odbacio pokušaj ukidanja Obamakera


ARHIVA - Zgrada Vrhovnog suda (Foto: AP/J. Scott Applewhite)
ARHIVA - Zgrada Vrhovnog suda (Foto: AP/J. Scott Applewhite)

Američki Vrhovni sud odbacio je pokušaj republikanaca, koji je podržala administracija bivšeg predsednika Donalda Trampa, da se ukine zakon o zdravstvenoj zaštiti poznat kao Obamaker.

Većina sudija, 7 naprema 2, presudila je da Teksas i druge države nisu imali zakonsku osnovu da podnesu tužbu. Sudije nisu odlučivale o širim pravnim pitanjima, pokrenutim tokom procesa, o tome da li je jedna od ključnih odredbi Zakona o pristupačnoj zdravstvenoj zaštiti neustavna i ako je to slučaj, da li bi trebalo ukinuti ostatak zakona.

Prema toj odredbi, Amerikanci su obavezni da kupe zdravstveno osiguranje ili da u suprotnom plate finansijsku kaznu. Ovo je treći put da je Vrhovni sud očuvao Obamaker od kako je zakon stupio na snagu 2010. godine.

Predsednik Džo Bajden saopštio je da je odluka Vrhovnog suda "velika pobeda za američki narod" i da će osigurati da zemlja bude bliža tome da "zdravstvena zaštita bude pravo a ne privilegija".

"Zakon o pristupačnoj zdravstvenoj zaštiti ostaje na snazi i nastaviće da obezbeđuje zdravstvenu zaštitu milionima Amerikanaca. Danas je dobar dan", saopštila je Sabrina Sing, portparolka potpredsednice SAD Kamale Haris.

Administracija predsednika Bajdena u februaru je zatražila od Vrhovnog suda da potvrdi Obamaker, čime je promenila stav koji je federalna vlada zauzela pod Trampom.

Ukidanje Obamakera su u tužbi zatražili Teksas i 17 saveznih država u kojima republikanci imaju većinu, a podržala ih je i Trampova administracija. Koalicija 20 američkih država, među kojima su Kalifornija i Njujork kojima upravljaju demokrate, i Predstavnički dom američkog Kongresa intervenisali su u ovom slučaju da bi sačuvali Obamaker nakon što je Tramp odbio da ga brani.

Sa presudom se nisu saglasile konzervativne sudije Semjuel Alito i Nil Gorsač.

Republikanci su se snažno protivili Obamakeru kada je predložen, ali nisu uspeli da ga ukinu kada su kontrolisali oba doma Kongresa. Takođe su nesupešno pokušavali da isto urade da pred sudovima.

U Vrhovnom sudu većinu imaju konzervativne sudije, 6 naprema 3, nakon što je u oktobru prošle godine Senat potvrdio Trampovu kandidatkinju Ejmi Koni Beret.

Međutim, republikanci koji osporavaju zakon, usvojen za vreme bivšeg predsednika Baraka Obame, i dalje su razočarani odlukom suda. Vrhovni sud je takođe 2012. i 2015. godine odbacio republikanske tužbe protiv Obamakera.

"Presuda Vrhovnog suda potvrđuje ono što smo već dugo znali da je istina: da Zakon o pristupačnoj zdravstvenoj zaštiti ostaje na snazi", saopštio je Obama u četvrtak.

Aktuelni predsednik Bajden je obećao da će poboljšati pristup zdravstvenoj zaštiti i ojačati postojeći zakon. Takođe je uz ostale demokrate kritikovao republikanske napore da se zakon ukine u trenutku kada se Sjedinjene Države bore sa pandemijom koronavirusa.

Da je Obamaker ukinut, i do 20 miliona Amerikanca izgubilo bi zdravstveno osiguranje, a osiguravajuće kompanije bi ponovo mogle da odbiju da osiguraju građane sa hroničnim zdravstvenim problemima.

XS
SM
MD
LG