Linkovi

Neuspela zamena Obamakera još jedan udarac Trampu


Protest protiv ukidanja Obamakera ispred Kapitola, jun 2017.
Protest protiv ukidanja Obamakera ispred Kapitola, jun 2017.

Među republikancima je nastao metež posle još jednog neuspeha da umanje ulogu vlade u zdravstvenoj zaštiti, I ostanka na snazi zakona, koji je usvojen tokom mandata bivšeg predsednika Baraka Obame, poznatijeg kao Obamaker.Taj neuspeh da se usvoji novi zakonski predlog o zdravstvenoj zaštiti, predstavlja veliki poraz za predsednika Trampa, a ohrabruje manjinske demokrate.

Bolno priznanje vodećeg republikanca u Senatu Miča Mekonela, pošto su još dva člana njegove stranke odbila da podrže novi predlog zakona.

Žao mi je da naši napori da ukinemo i odmah zamenimo propali Obamaker neće biti uspešni”.

Sigurno da sam razočaran. Sedam godina slušam Kongres kako traži da se ukine i zameni zakon, a onda kada smo konačno dobili priliku za to, ne iskoriste je”, rekao je predsednik SAD Donald Tramp.

Mislim da je katastrofa prava reč da se to opiše”, ocenjuje Moli Rejnolds iz Instituta "Brukings".

Republikanski lideri izneli su novu ideju: ukinuti Obamaker, a ne usvojiti zakona da ga zameni. Nekolicina republikanskih senator odbacilo je tu ideju, kao i ceo ujedinjeni kokus demokrata.

Ne verujem da je većina senatora spremna da podrži neodgovorni skok u mrak”, rekla je demokratska senatorka Džin Šahin.

Republikanci su sami napisali novi predlog zakona, iza zatvorenih vrata. To mora da prestane, smatraju demokrate, koje insistiraju na saradnji, kako bi se prevazišli nedostaci Obamakera.

Vrata dvostranačke saradnje su otvorena sada. Republikanci samo treba da prođu kroz njih", ocenjuje lider demokratske manjine u Senatu Čak Šumer.

Tramp je obećao republikancima “pobede” kada je reč o drugim prioritetima, kao što je poreska reforma. Biće teže doći do tih ostvarenja, smatraju analitičari, sada kada su republikanci “ ranjeni”, dok se predsednikov uticaj dovodi u pitanje, posle poraza zdravstvene reforme.

To nam je takođe pokazalo neke od ograničenja kada pokušavate da usvojite zakon, a imate neiskusnog i nepopularnog predsednika u Beloj kući. Ukoliko republikanci nisu mogli da progruraju zakonski predlog, koji obećavaju već sedam godina, to povlači pitanje da li će uopšte biti sposobni sposobni da ispune obećanja koja se tiču drugih zakonodavnih prioriteta”, zaključuje Moli Rejnolds.

Ni Demokrate nisu ujedinjene u stavu o zdravstvenoj zaštiti. Neki od njih žele da ojačaju tržište privatnog osiguranja, koje ohrabruje Obamaker, dok drugi zahtevaju univerzalno zdravstveno osiguranje, u kojem bi vlada pokrivala sve troškove.

XS
SM
MD
LG