Linkovi

Vojska uz policiju na ulicama u Belgiji


Belgijski vojnik patrolira ispred sinagoge u Antverpenu

Zvaničnici objavili da su oko 300 vojnika razmešteni kako bi čuvali moguće terorističke mete, uključujući i američku i izraelsku ambasadu, institucije NATO-a i Evropske unije i jevrejske verske objekte...

Mere bezbednosti znatno su pojačane u Belgiji, Nemačkoj i drugim delovima Zapadne Evrope, posle racija u kojima su uhapšene desetine osoba za koje se sumnja da su islamski teroristi.

Hiljade policijaca razmeštene su širom Belgije, dok su pripadnici belgijske vojske takođe pozvani kao pojačanje. Zvaničnici su objavili da su i do 300 vojnika razmešteni kako bi čuvali moguće terorističke mete, uključujući i američku i izraelsku ambasadu u glavnom gradu Belgije Briselu, baš kao i institucije NATO-a i Evropske unije.

Vojnici takođe obezbeđuju Jevrejski muzej u Briselu i objekte u jevrejskoj četvrti lučkog grada Antverpena. Belgija je upozorenje na terorističku pretnju u zemlji podigla na treći nivo, što je samo jedan ispod maksimuma.

U Nemačkoj, mere bezbednosti su pojačane u objektima javnog prevoza, između ostalog i na železničkoj stanici u Drezdenu.

Cilj velike bezbednosne operacije koja je počela u četvrtak je pronalaženje potencijalnih takozvanih "uspavanih" terorističkih ćelija - grupa islamskih ekstremista, koje se možda spremaju da aktiviraju planove za napad - posle nedavnog nasilja u Parizu i drugim gradovima.

Istovremeno, u Nigeru, gnevni demonstranti već drugi dan izazivaju nasilje na ulicama glavnog grada Niameja, zbog toga što je francuski nedeljnik "Šarli Ebdo" u novom broju ponovo objavio karikature proroka Muhameda.

Demonstranti su zapalili neke crkve i jedno policijsko vozilo, a pripadnici organa reda upotreblili su suzavac protiv mase koja ih je gađala kamenjem.

XS
SM
MD
LG