Linkovi

Antiterorističke racije u Evropi


Belgijska policija ispituje stan u centru Vervijea, grada izmedju Liža i nemačke granice, 15. januara 2014.

Policija u Belgiji, Francuskoj i Nemačkoj uhapsila je više od 25 osoba u potrazi za osumnjičenim teroristima, dok u regionu vlada pripravnost zbog mogućnosti novih napada.

Rano jutros, francuska policija uhapsila je 12 osoba u okolini Pariza za koje se veruje da su povezani sa napadačima koji su ubili 17 osoba u nekoliko napada u Parizu prošle nedelje. Železnička stanica Gare de l'Est u Parizu je na kratko evakuisana. Francuski ministar unutrašnjih poslova Bernar Kaznev saopštio je da je širom Francuske rasporedjeno više od 120,000 policajaca i vojnika kako bi se sprečili potencijalni napadi.

U Belgiji je u nekoliko racija širom zemlje uhapšeno 13 osoba. Vlasti smatraju da su osumnjičeni članovi islamističke grupe koja je planirala napade na policiju. Belgijska policija juče je ubila dve osobe tokom racija u gradu Vervje, blizu nemačke granice. Zvaničnici navode da te osobe nemaju direktnu vezu sa prošlonedeljnim terorističkim napadima u Parizu.

Nemačka policija uhapsila je dvojicu muškaraca u Berlinu pod sumnjom da su regrutovali borce za grupu Islamska država u Siriji. Oni su privedeni u petak, u okviru racija u kojima je učestvovalo više od 200 policajaca, a sprovedene su na 12 lokacija u nemačkoj prestonici.

U intervjuu za Asošijejted Pres, šef Europola, policijske agencije EU, Rob Vejnrajt, poručio je da Evropa mora da saradjuje još tešnje da bi se sprečili napadi poput onih u Parizu.

Vejnrajt je istakao da veliki broj radikalizovanih muslimanskih ekstremista širom Evrope, imajući u vidu nedostatak tradicionalne komandne strukture i sve veću sofisticiranost, “strahovito otežava” zadatak agencija za sprovodjenje zakona da osujete svaki teroristički napad.

XS
SM
MD
LG