Linkovi

Oland: Muslimani prve žrtve fundamentalizma


Francuski predsednik Oland drži govor u Arapskom institutu u Parizu, 15. januara 2015.

Francuski predsednik Fransoa Oland izjavio je da su umereni muslimani glavna žrtva radikalnog islamizma, dok se zemlja suočava sa posledicama prošlnedeljnih terorističkih napada koje su izvršili islamski ekstremisti.

Oland je govorio u Institutu za arapski svet u Parizu, koji nastoji da izgradi tešnje veze izmedju francuske i arapske kulture. On je ocenio da kriza kao što je prošlonedeljna pucnjava u časopisu Šarli Ebdo mogu da podriju poverenje, ili pak podstakne ljude da “još glasnije iskažu svoju poruku”.

"Radikalni islam se hrani svim tim kontradikcijama, siromaštvom, nejednakošću, nerešenim konfliktima a muslimani su prva žrtva fanatizma i netolerancije", ocenio je francuski predsednik. Oland je poručio da je islam kompatibilan sa demokratijom i da ne sme da dodje do mešanja različitih pojmova, a dodao je da francuski gradjani muslimanske vere imaju ista prava ali i iste obaveze kao ostali Francuzi.

U Francuskoj su danas održane joše dve sahrane žrtava prošlonedeljnih napada.

Inače, američki državni sekretar Džon Keri u petak će doputovati u Pariz da se sastane sa predsednikom Olandom i drugim francuskim zvaničnicima.

U medjuvremenu, najviši francuski zvaničnik zadužen za sajber odbranu, admiral Arno Kustijer, izjavio je da su hakeri, od kojih su se neki sami predstavili kao islamisti, napali hiljade francuskih vebsajta protekle nedelje. Napadi su uglavnom bili usmereni na manje kompanije i lokalne javne institucije kao što su univerziteti i crkve.

XS
SM
MD
LG