Linkovi

Sloboda govora ili govor mržnje?


Dok su u Francuskoj i Izraelu juče bile sahranjivane žrtve prošlonedeljnog terorističkog napada u Parizu, evropski političari i svetska javnost pokrenuli su raspravu o tome - gde je granica koja razdvaja slobodu govora od govora mržnje...

Islam je druga religija po veličini u Francuskoj, a muslimanska zajednica sve je veća i u drugim evropskim zemljama – zbog čega raste zabrinutost povodom mogućeg ograničenja tradicionalnih zapadnih vrednosti.

U Izraelu su u utorak sahranjena četiri Jevreja, koji su izgubili živote u samoposluzi u Parizu, dok se u isto vreme Francuska oprostila od policajca, muslimana ubijenog u napadu na sedište satiričnog magazine, koji je objavljivao crteže proroka Muhameda.

U međuvremenu, pobornici tvrdokornog sveštenika u severozapadnom Pakistanu prisustvovali su komemorativnom skupu u čast napadača na magazin Šarli Ebdo, koje je kasnije ubila policija.

"Ovde smo kako bismo im odali poštovanje. Oni su obavili posao za sve muslimanske zajednice, oni su obavili naš posao. Bogohulnici protiv Muhameda su neprijatelji muslimana i oni osporavaju muslimansko dostojanstvo. Ti mladi muškarci, koji su žrtvovali svoje živote i poslali bogohulnike u pakao, mi im odajemo počast za njihovo mučeništvo”, poručio je pokrajinski starešina pakistanske stranke "Avami Tahrik".

U Parizu, francuski premijer Manuel Vals istakao je da bogohuljenje nije protivzakonito u Francuskoj.

"Bogohuljenju nema mesta u našem zakonu i nikada ga neće biti. To je fundamentalna razlika između ove slobode i anti semitizma, rasizma, opravdanja terorizma, negiranja toga šta su zločini i koga bi sudski sistem trebalo oštrije da kazni”, rekao je Vals.

On je pozvao javnost da ne podlegne verskim podelama, rekavši da je najbolji način za to podrška francuskom sekularizmu.

U Holandiji, gradonačelnik najveće evropske luke Roterdama Ahmed Abutaleb upozorio je muslimane da napuste zemlju ukoliko ne mogu da podnesu slobodu govora.

"Vi muslimani koje gledaju popreko i pored vaših dobrih namera, želimo da ostanete u ovoj zajednici, želimo da budemo zajedno u ovom društvu. Ali oni koji ne mogu da podnesu šačicu karikaturista, koji prave magazine, onda ako smem da se tako izrazim - gubite se”, poručio je Abutaleb.

Karikaturisti širom sveta osudili su ubistvo njihovih kolega u Francuskoj, ali neki smatraju da ti crteži takođe nanose štetu nevinim muslimanima, koji su sada predmet sve jačeg anti-muslimanskog osećaja među Evropljanima.

Jedan holandski karikaturista je primetio da svaka etnička i verska grupa ima svete stvari koje ne vole da budu izvrgnute podsmehu, ali da pravila satire moraju da budu ista za sve. On je dodao da je jedna muslimanska grupa pre nekoliko godina izvedena pred sud zbog karikature o Holokaustu, koja je napravljena kao reakcija na crteže koje su smatrali uvredljivim.

"Bili su osuđeni i morali su da plate kaznu. Mislim da je viši sud poništio kaznu, ali to ne menja činjenicu da smo zaista licemeri, jer kada vidimo karikaturu koja nam se ne dopada, onda nastaje problem", smatra Ruben L. Openhajmer.

Razgovor o slobodi govora u odnosu na uvrede će se po svemu sudeći nastaviti, ali većina ljudi širom sveta slaže se da ni jedna religija ne opravdava ubistvo za nešto što je uvredljivo.

XS
SM
MD
LG