Linkovi

Vojnici iz Merilenda protiv ebole


Jedinica iz Aberdina, čija je specijalnost rad u medicinskoj laboratoriji, broji 22 člana, a svi odlaze u Liberiju ove nedelje kako bi pomogli u zaustavljanju epidemije...

Američka vojska već je uputila stotine svojih pripadnika u zapadnu Afriku kako bi pomogli u borbi protiv širenja ebole, a ove nedelje još 22 vojnika ostavljaju svoje porodice i prijatelje u državi Merilend, da bi uključili u borbu. Novinarka Glasa Amerike Karla Bab prisustvovala je svečanoj ceremoniji povodom njihovog odlaska, održanoj u bazi u Aberdinu, gde je ustanovila da grupa mladića i devojaka žarko želi da napravi razliku.

((NAT OF "Soldier Scientist"))

Vojnici naučnici. Tako sami sebe nazivaju pripadnici jedinice, čija je specijalnost rad u medicinskoj laboratoriji. Njihov komandir, pukovnik Patrik Garman kaže da je njegov tim obučen i pripremljen za Liberiju.

"Imamao mnogo mladih vojnika. Nekima je ovo prvo razmeštanje i veoma su uzbuđeni. Mislim da se osećaju samouvereno, i da zaista samo žele da stignu tako i pokažu šta mogu da urade da bi pomogli u toj situaciji".

Endi Kahun je specijalista za medicinsku laboratoriju. Ona kaže da je oduvek želela da dobije priliku da se bavi humanitarnim radom, ali ističe da će joj biti teško da ostavi svoju porodicu kako bi se borila protiv smrtonosne bolesti.

"Moja mama je malo zabrinuta, kao i svaka majka, ali mislim da je više od toga ponosna na mene i ja sam joj zahvalna na podršci".

Neki iz jedinice radiće u Monroviji, dok će druge tročlane ekipe obavljati posao u pokretnim laboratorijama postavljenim širom Liberije.

Jedinica neće direktno raditi sa inficiranim Liberijcima, ali će njeni pripadnici morati da nose potpunu zaštitnu oopremu, zato što uzorci lokalnih Liberijaca mogu da budu zaraženi.

Nazad u Merilendu, porodica pukovnika Garmana - Kim - uživa u poslednjim zajedničkim danima, pre nego što on bude raspoređen, a njegova supruga nada se da će joj se muž vratiti što je pre moguće.

"Svi se nadamo da će to biti što pre. Ukoliko se vrate ranije nego što je planirano, biće to velika proslava. Ukoliko ne, znamo da je to na godinu, i spremni smo".

Nadaju se da će dane kada su razdvojeni bar malo skraćivati čestim razgovorima putem Skajpa, jer kako kažu, misija zaustavljanja ebole je vredna žrtve.

Obeležje jedinice, koje je spakovano tokom ceremonije, neće ugledati svetlost dana sve dok tim ne sleti u Monroviju. Dva vojnika odlaze sutra, preostalih 20 u subotu ujutro.

XS
SM
MD
LG