Linkovi

Više od 10 hiljada slučajeva ebole


Zdravstveni radnici prevoze čoveka, zaraženog ebolom, u Liberiji
Zdravstveni radnici prevoze čoveka, zaraženog ebolom, u Liberiji

Broj zaraženih smrtonosnim virusom premašio je deset hiljada, od čega je 4922 preminulo, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija

Dvogodišnja djevojčica, čija je porodica nedavno putovala u Gvineju, preminula je u Maliju od virusa ebole, kojim je trenutno zaraženo više od deset hiljada ljudi. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, ta bolest je odnijela gotovo pet hiljada života.

Preminula djevojčica je prva potvrđena žrtva ebole u Maliju, koji se graniči sa Gvinejom na jugozapadu. Svjetska zdravstvena organizacije je saopštila da su djevojčica i njena porodica bili u kontaktu sa velikim broj ljudi dok su nedavno autobusom putovali iz Gvineje. SZO je upozorila da je moguće da su mnogi drugi izloženi virusu u Maliju, jednoj od najsiromašnijih zemalja u svijetu.

Takođe je navela da tekući izvještaj o epidemiji ebole - prema kojem je zaraženo 10141 osoba, od čega je 4922 preminulo – obuhvata osam država. Međutim, ogromna većina zaraženih je u tri zemlje zapadne Afrike, Gvineji, Liberiji i Sijera Leoneu. Svjetska zdravstvena organizacija saopštila je da bi broj zaraženih mogao da bude mnogo veći u tim državama, s obzirom na to da mnoge porodice pokušavaju da njeguju svoje članove kući, umjesto u prenatrpanim zdravstvenim centrima.

U međuvremenu,u Sjedinjenim Državama, zdravstveni zvaničnici u oblasti Njujorka saopštili su da žena, koja je izolovana nakon što je doputovala bolesna iz zapadne Afrike, nije zaražena virusom ebole. Međutim, ona će ipak ostati u karantinu prema novom programu koji su najavili guverneri saveznih država Njujork i Nju Džerzi, a koji predviđa da svi putnici koji su u zapadnoj Africi bili u kontaktu sa zaraženim pacijentima budu izolovani 21 dan.

Još jedan Amerikanac zaražen smrtonosnim virusom, doktor Kreg Spenser, liječi se u Njujorku gdje se nedavno vratio nakon što se brinuo o zaraženima u Gvineji. Dvije medicinske sestre, koje su se zarazile ebolom dok su njegovale Liberijca Tomasa Erika Dankana, izliječene su od virusa.

Predsjednik Barak Obama je u redovovnom obraćanju naciji pozvao Amerikance da budu vođeni naukom u borbi protiv ebole. “Moramo da budemo vođeni činjenicama, a ne strahom”, poručio je Obama.

XS
SM
MD
LG