Linkovi

Ambasadorka SAD u poseti oblastima pogodjenim ebolom


Broj slučajeva ebole i zemlje pogodjene tom epidemijom
Broj slučajeva ebole i zemlje pogodjene tom epidemijom

Američka ambasadorka u UN-u, Samanta Pauer, ukazuje na potrebu za većim angažmanom posle izbijanja ebole koja je usmrtila blizu 5.000 ljudi u zapadnoj Africi.

Ambasadorka Pauer je jutros, posle dana provedenog u Gvineji, napisala „obim potreba je ogroman“ i da bi „najnosnoviji resursi pomogli u spasavanju života“.

Ona ove nedelje obilazi više zemalja najteže pogodjenih ebolom, uključujući Sijera Leone i Liberiju.

Poseta ambasadorke Pauer zapadnoj Africi pada u jeku odluke guvernera Endrua Kuoma iz Njujorka da revidira svoju politiku o karantinu za zdravstvene radnike koji se vraćaju u SAD pošto su pružali pomoć pacijentima obolelim od ebole u zapadnoj Africi.

Nove smernice su objavljene samo dva dana pošto su Endru Kuomo i guverner Kris Kristi iz susednog Nju Džerzija zajednički najavili obavezni 21-odnevni karantin medicinskog osoblja koje se vraća iz zapadne Afrike.

Taj obavezni karantin je uveden pošto je lekar koji je lečio pacijente u Gvineji prva osoba u Njujorku obolela od ebole.

Medicinska sestra koja je radila u Sijera Leoneu je prva osoba stavljena u karantin u skladu sa ovom politikom pošto je doputovala u petak na medjunarodni aerodrom u Nuarku.

dr Entoni Fauči, direktor američkog Nacionalnog instituta za alergijske i infektivne bolesti, rekao je juče da bi obavezni karantin za medicinsko osoblje koje radi u zapadnoj Africi obeshrabio druge da putuju u taj region da pomognu u oblastima pogodjenim epidemijom.

XS
SM
MD
LG