Linkovi

Vojni regruter ranjen u Sibiru, u vreme otpora mobilizaciji


ARHIVA: Ruski rezervisti koji su dobili poziv za mobilizaciju ispred kolektivnog centra u Jakucku u Rusiji.
ARHIVA: Ruski rezervisti koji su dobili poziv za mobilizaciju ispred kolektivnog centra u Jakucku u Rusiji.

Jedan mladić pucao je iz blizine u ruskog vojnog komandanta u lokalnoj kancelariji za regrutaciju u ponedeljak, u neoubičajeno smelom napadu koji je pokazatelj snažnog otpora pokušajima ruskog rukovodstva da mobiliše stotine hiljada muškaraca da vode rat u Ukrajini.

Pucnjava se dogodila posle nekoliko incidenata kada su podmetnuti požari u kancelarijama za regrutaciju, i posle protesta u ruskim gradovima protiv mobilizacije, u kojima je uhapšeno najmanje dve hiljade ljudi. Rusija pokušava da ojača vojsku pošto su njene snage pretrpele gubitke i iscrpljene tokom ofanzive na Ukrajinu.

"Zatvor bolja opcija od mobilizacije"
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:24 0:00

U napadu koji se dogodio u gradu Ust-Ilimsk u Sibiru, 25-godišnji Ruslan Zinin ušao je u kancelariju za regrutaciju, govoreći "niko neće ići da se bori", i "sada ćemo svi da odemo kući", preneli su lokalni mediji.

Zinin je uhapšen a zvaničnici su zapretili da će kazna biti veoma ozbiljna. Lokalne vlasti navode da je vojni komandant na intenzivnoj nezi, ne navodeći više detalja. Jedan očevidac čiju izjavu je preneo lokalni vebsajt, rekao je da se Zinin nalazio u sobi punoj muškaraca pozvanih da se bore u Ukrajini. Rezervisti iz njegovog regiona trebalo bi da budu poslati u vojne baze u utorak.

Istovremeno, raste zabrinutost da će Rusija pokušati da izazove eskalaciju sukoba, što uključuje i potencijalnu upotrebu nuklearnog oružja - kada se završi glasanje koje Ukrajina i Zapad vide kao ilegalne referendume u delovima Ukrajine pod kontrolom Moskve.

Glasanje, na kojem su stanovnici pitani da li žele da njihovi regioni postanu deo Rusije, počelo je prošle nedelje i završava se u utorak, pod uslovima koji su daleko od slobodnih i poštenih.

Policija privodi demonstrantkinju tokom protesta protiv mobilizacije u Jekaterinburgu, 21. septembra 2022.
Policija privodi demonstrantkinju tokom protesta protiv mobilizacije u Jekaterinburgu, 21. septembra 2022.

Hiljade stanovnika su već pobegle iz tih regiona posle meseci neprekidnih sukoba, a na snimcima koje dele na društvenim mrežama oni koji su ostali, vide se naoružani ruski vojnici kako idu od vrata do vrata vršeći pritisak na Ukrajince da glasaju.

Očekuje se da će Rusija proglasiti rezultate u svoju korist, posle čega bi mogla da anektira tu teritoriju, i dobije izgovor da je brani kao svoju sopstvenu teritoriju pod ruskim nuklearnim kišobranom.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da još nije određen datum za priznanje tih regiona kao delova Rusije, ali da bi to moglo da se dogodi u roku od nekoliko dana.

XS
SM
MD
LG