Linkovi

Bilčik: Problem izbora u Srbiji ne može biti rešen u okviru institucija EU


Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik
Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik rekao je u intervjuu za portal European Western Balkans (EWB) da se problemi Srbije ne mogu rešiti unutar institucija Evropske unije ili Evropskog parlamenta.

"Mi smo bili zaduženi da posmatramo parlamentarne izbore i bilo je mnogo prigovora i izazova sa procesom glasanja. Međutim, mislim da se sve to mora rešavati putem odgovarajućih kanala. Sudovi i druge institucije moraju se baviti tim pitanjima", rekao je Bilčik.

Poslanici u Evropskom parlamentu će na narednom plenarnom zasedanju početkom februara u Strazburu izglasati rezoluciju o izborima u Srbiji. Rezoluciju su pratile i debate u plenumu i na Odboru za spoljne poslove u EP.

Ton poslanika Evropskog parlamenta uglavnom je bio kritičan, a izveštaji domaćih i stranih posmatračkih misija ukazuju na brojne izborne nepravilnosti.

Najveće se tiču migracije birača, koje su prema nalazima posmatračke misije CRTA, bili u tom obimu da su uticale na tesne rezultate izbora u Beogradu.

Bilčik je kazao - nada se da će Srbija "nastaviti dalje" i početi sa konstituisanjem svojih sopstvenih institucija, dodajući da bi Ustavni sud trebalo da reši zastoj na beogradskim izborima.

"Mislim da je važno da Ustavni sud reši ovaj izazov i da svi relevantni činioci vlasti što otvorenije i transparentnije postupaju kako bi se osiguralo rešavanje ovih izazova u skladu sa principima pravne države", rekao je.

Istakao je da je važno da se obavi institucionalno formiranje parlamenta i nove vlade koje bi trebalo da pomognu u rešavanju svih sistemskih nedostataka kada je reč o izbornom okviru, kako se "uočeni problemi" više ne bi ponavljali.

Ponovio je da se mora sačekati i konačni izveštaj OEBS/ODIHR-a da bi ocena onoga što se dogodilo i šta bi trebalo ispraviti bila potpuna.

"Mislim da, što se tiče parlamentarnih izbora, nema vremena za gubljenje", rekao je on.

Bilčik je naveo da Srbija zaslužuje evropsku budućnost i političare koji to mogu ostvariti i koji će zaista raditi na evropskoj budućnosti.

"Srbija mora doneti jasnu odluku – da li želi potpuno i dosledno da radi na svojoj evropskoj budućnosti. Bilo čija antievropska retorika ne pomaže, jer ne pridobija prijatelje ili partnere u EU, Briselu i drugim evropskim institucijama. Samo želim da kažem da svako u Briselu, Strazburu i širom glavnih gradova EU dobro zna i dobro je obavešten o tome šta se dešava i šta ko u Srbiji govori. Bilo koja izjava relevantnog političara je vest koju dobijemo istog dana, istog jutra.", odgovorio je on na pitanje o izjavama premijerke Ane Brnabić.

Bilčik je rekao da na osnovu onoga što je video posle izbora 17. decembra pokazuje i to koliko Rusija nastavlja da ima prekomernu ulogu na Zapadnom Balkanu, u Srbiji posebno.

"Ako se neko mešao u izborni proces i ono što smo videli od izbora, to je Moskva, to je Rusija. To je igra koju smo videli toliko mnogo puta od Vladimira Putina i njegovih saveznika. Ovo bi trebalo da bude još jedan razlog za Srbiju da radi na svojoj evropskoj budućnosti i na svom suverenom i nezavisnom pristupu prema evropskoj budućnosti", zaključio je Bilčik.

Kako su posmatračke misije ocenile izbore?

Parlamentarni i lokalni izbori u 65 opština i gradova, uključujući Beograd, održani su 17. decembra prošle godine u Srbiji.

Od tada u Beogradu protestuje deo opozicije tvrdeći da su bili neregularni, što vlast Srpske napredne stranke negira. Koalicija "Srbija protiv nasilja" zatražila je održavanje novih izbora po fer i demokratskim standardima.

Izveštaji domaćih i međunarodnih posmatračkih organizacija, uključujući misiju Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), ukazali su da je na izborima bilo izbornih nepravilnosti.

Kancelarija OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) 18. decembra saopštila je da su izbore obeležile neregularnosti, zloupotreba javnih sredstava, medijska dominacija predsednika države Aleksandra Vučića, negativna kampanja i širenje straha.

Posmatračka misija CRTA je objavila da je na dan održavanja izbora došlo do organizovanih migracija koje su uticale na ishod beogradskih izbora.

Deo evroparlamentaraca pozvao je na nezavisnu istragu svih prijavljenih nepravilnosti tokom izbora. Evropska unija i Sjedinjene Američke Države su pozvale nadležne u Srbiji da istraže navode međunarodnih posmatrača.

Vlast predvođena Srpskom naprednom strankom negira da su postojale veće izborne nepravilnosti, uz ocenu da su ovo bili "najčistiji izbori do sada".

U izveštaju su korišćeni materijali portala EWB

XS
SM
MD
LG