Linkovi

Vlada CG: Papa potvrdio dolazak 2020.


Premijer Crne Gore Duško Marković na sastanku u Vatikanu sa papom Franjom (izvor: Tviter nalog Vlade Crne Gore)

Poglavar Katoličke crkve papa Franjo potvrdio je da će sljedeće godine posjetiti Crnu Goru, saopšteno je na Tviter nalogu Vlade Crne Gore, nakon papinog susreta sa crnogorskim premijerom Duškom Markovićem u Vatikanu.

“Posjeta poglavara Katoličke crkve našoj zemlji imaće istorijski značaj”, saopštila je Vlada.

Vlada navodi da je papa Franjo je “pohvalio politike koje Crna Gora ostvaruje, a tiču se ekumenizma, kulture, ekologije i humanizacije u svim sferama društvenih odnosa”.

Pored sastanka sa papom, Marković se u Vatikanu sastao i sa državnim sekretarom Svete Stolice kardinalom Pjetrom Parolinijem, a predvidjena je i posjeta crnogorskog premijera istorijskom arhivu Vatikana, saopštila je Vlada na Tvit.eru.

Lokalni mediji špekulisali su da će na sastanku u Vatikanu biti razgovora i o predlogu Zakona o slobodi vjeroispovijesti, nakon što je Mitropolija crnogorsko primorska SPC saopštila da je poglavar Svete stolice, u pismu patrijarhu SPC Irineju, navodno kritikovao pojedine odredbe predloženog Zakona.

Predlog Zakona, koji bi trebalo da zamijeni stari iz 1977. godine, izazvao je oštru polemiku izmedju Vlade i predstavnika SPC, koja ga smatra diskriminatorskim.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG