Linkovi

Više od 800 hiljada zaraženih širom sveta, Italija dostigla "plato"


Pripadnici vojske dezinfikuju podzemnu železnicu u Madridu
Pripadnici vojske dezinfikuju podzemnu železnicu u Madridu

U Španiji je u utorak zabeležen rekordan broj žrtava koronavirusa, dok je širom sveta zaraženo više od 800 hiljada ljudi.

Tokom noći prijavljeno je 849 dodatnih smrtnih slučajeva, čime je broj žrtava porastao na 8.189, zbog čega je u Madridu otvorena druga privremena mrtvačnica.

Španija i Italija i dalje pokušavaju da spreče kolaps zdravstvenih sistema. Bolnice u velikom broju španskih regiona nemaju dovoljno kreveta na intenzivnoj nezi, a koronavirusom je zaraženo više od 13 hiljada zdravstvenih radnika od ukupno 94.417 obolelih u toj zemlji.

Desetine hotela širom Španije pretvoreno je u sobe za oporavak pacijenata, a vlasti podižu poljske bolnice u sportskim centrima, bibliotekama i izložbenim prostorima.

U Italiji i Španiji je trenutno više od polovine od najmanje 40.000 smrtnih slučajeva od koronavirusa širom sveta. Najviše obolelih je u Sjedinjenim Državama, 164.610, prema podacima Univerziteta Džons Hopkins.

U italiji se broj žrtava povećao za 837 na 12.428, saopštila je Agencija za civilnu zaštitu, dok je zaraženo više od 105 hiljada. Šef Nacionalnog instituta za zdravlje rekao je da je zemlja dostigla "plato" i da bi trebalo da usledi pad u broju zaraženih.

U Belgiji, sa 705 žrtava do sada, od koronavirusa je preminula dvanaestogodišnja devojčica, što je najmlađa žrtva u toj zemlji i kako prenose mediji, u Evropi. Još nije poznato da li je prethodno imala zdravstvenih problema.

Na istoku, u Rusiji, prijavljeno je 500 novih slučajeva, što je najveći rast od početka epidemije. U zemlji je ukupno zaraženo 2.337 osoba. Moskva je u karantinu od ponedeljka, a vlada razmatra proglašenje vanrednog stanja na nacionalnom nivou.

Glavni lekar u bolnici u Moskvi, koji se prošle nedelje sastao i rukovao sa predsednikom Vladimirom Putinom, saopštio je da je zaražen koronavirusom.

Lekar Denis Protsenko rekao je da se oseća dobro i da je u samoizolaciji, dok iz Kremlja još nije saopšteno da li će se i Putin testirati na koronavirus.

U Kini, prvobitnom žarištu zaraze, u utorak je prijavljen samo jedan smrtni slučaj od koronavirusa i 48 obolelih za koje vlada tvrdi da su svi zaraženi u inostranstvu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG