Linkovi

N1 traži od nadležnih da reaguju zbog seksističkog napada Informera na novinarku


Logo televizije N1
Logo televizije N1

Televiziija N1 i Udruženje novinara Srbije zatražili su reakciju nadležnih državnih organa zbog seksističkog napada urednika tabloida Informer Dragana J. Vučićevića na novinarku te televizije. U Koordinacionom telu za zaštitu ravnopravnosti osuđuju napad i pozivaju žene da prijave nasilje.

N1 saopštava da "povladini mediji u Srbiji nastavljaju specijalni rat protiv novinara i novinarki N1 i čine sve da ih diskredituju".

"Poslednji primer je kontinuirano i višenedeljno vređanje novinarke N1 Žakline Tatalović od strane urednika i vlasnika tabloida informer, Dragana Vučićevića, na njegovom nalogu društvene mreže Twitter. Divlje, neotesano i seksističko iživljavanje ovog čoveka, upereno protiv novinarke Žakline Tatalović, očigledno se događa uz prećutnu saglasnost države", piše na portalu N1.

Udruženje novinara Srbije uputilo je protest zbog "objavljivanja neprimerene fotografije neimenovane novinarke i komentarisanje njenog izgleda" i zatražilo da se ta fotografija ukloni, uz ocenu da glavni
urednik i vlasnik lista "Informer" Dragan J. Vučićević svojom objavom na Tviteru širi stereotipe o ženama i ugrožava rodnu ravnopravnost.

Televizija N1 zatražila je reakciju Koodrinacionog tela za rodnu ravnopravnost, premijerke Ane Brnabić i pravosudnih organa da zaustave ove napade.

Predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović u pisanoj izjavi osudila je svaki seksistički napad i slična ponašanja prema bilo kojoj ženi i pozvala žene da prijave nasilje.

"Kao neko ko je osuđivao sve slučajeve nasilja nad ženama i ko je zbog toga i posla kojim se bavim bio izložen nasilju, često i bez ikakve zaštite u javnosti, osuđujem svako seksističko ponašanje i nasilje prema bilo kojoj ženi...Zato pozivam sve ugrožene žene da nadležnim institucijama prijave nasilnike koji na bilo koji način ugrožavaju njihovu ličnost i privatnost. To je nabolji način da se izbegnu svi pokušaji manipulacija ovim i sličnim slučajevima. Svako ko manulipuše nasiljem nad ženama nije ništa drugo nego takođe nasilnik", poručila je u pisanoj izjavi Mihajlović.

I Poverenica za zaštitu ravnopravnosti pozvala je novinarku N1 da podnese pritužbu uz ocenu da su tvitovi urednika Informera "primer seksizma koji je apsolutno nedopustiv u javnoj komunikaciji"

XS
SM
MD
LG