Linkovi

"Veoma produktivan" susret Trampa i Ciprasa


Donald Tramp i Aleksis Cipras pred početak konferencije za novinare u Beloj kući
Donald Tramp i Aleksis Cipras pred početak konferencije za novinare u Beloj kući

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je da je sa premijerom Grčke Aleksisom Ciprasom imao "veoma produktivan" razgovor, koji je bio usredsređen na vojnu saradnju, energetsku bezbednost i ekonomske investicije.

Hvaleći je kao "najstabilniju zemlju u regionu", Tramp je rekao da se raduje bližoj saradnji sa Grčkom, zbog toga što “imaju zajedničke poglede i zajedničke interese”.

Tramp je rekao da se vode pregovori o mogućem sporazumu vrednom 2,4 milijarde dolara, prema kojem bi Grčka obnovila svoju flotu lovaca tipa F-16, a kojim bi se obezbedile "hiljade poslova za Amerikance".

"Postižemo veliki napredak u ekonomskoj saradnji", rekao je Trump, dodajući da je "američki narod uz grčki narod, dok se oporavalja od ekonomske krize koja je nadavno opteretila njihovu naciju".

Cipras je novinarima u Beloj kući rekao da je "Grčka danas najznačajniji oslonac bezbednosti i saradnje u jednom od najvažnijih regiona na svetu, koji je istovremeno nestabilan i osteljiv".

On je naglasio da Grčka ne samo što ispunjava svoje finansijske obaveze prema NATO-u, nego i "održava dijalog s Turskom, bez obzira na teškoće skojim se suočava".

Od 2015. kada je Cipras preuzeo položaj, grčka ekonomija se donekle stabilizovala, dok je u susednoj Turskoj situacija postala nestabilnija.

XS
SM
MD
LG