Linkovi

Cipras u Beogradu: Grčka i Srbija na istom putu


Grčki premijer Aleksis Cipras i premijer Srbije Aleksandar Vučić prolaze pored počasne garde ispred Palate Srbija.
Grčki premijer Aleksis Cipras i premijer Srbije Aleksandar Vučić prolaze pored počasne garde ispred Palate Srbija.

Premijer Grčke Aleksis Cipras doputovao u zvaničnu posetu Beogradu, a posle razgovora sa domaćinom, premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem dva sagovornika su se saglasila da su mir i stabilnost ključni u regionu.

Grčka i Srbija nalaze se na istom putu i pokušavaju da obezbede mir i stabilnost u regionu, izjavio je danas u Beogradu grčki premijer Aleksis Cipras i dodao da postoji zabrinutost zbog nasilja i terorizma koji se javljaju na Balkanu, čija budućnost, kako je rekao, može biti izgrađena samo poštovanjem međunarodnog prava, a ne nerazumnim postupcima.

Cipras je, posle razgovora sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem istakao da Atina poštuje stav i želju Srbije da postane deo EU i ocenio da na tom putu postoje velike teškoće i da srpski narod mora da podnese određene žrtve radi ostvarenja tog cilja:

"Ja verujem da na Balkanu više nema mesta za takve stvari i to ni u kom slučaju ne pomaže Balkan na njegovom evropskom putu, zajedničkom putu svih balkanskih zemalja. U tom sklopu mi sko istakli ključnu ulogu koju ima Srbija za mir i za stabilnost na ovom području. Između ostalog, i kroz nastavak teškog, ali neophodnog dijaloga sa Prištinom."

Kako je istakao Aleksandar Vučić, na sastanku sa grčkim premijerom odredjena je "mapa puta" kojom će dve zemlje još snažnije i čvršće da krenu u evropsku budućnost. Takođe, on je rekao da Srbija podržava učesće Grčke u Berlinskom procesu, jer je ona, po Vučićevim rečima, ključna zemlja na Balkanu i dobrodošla je da učestvuje u razgovorima o stabilnosti u regionu:

"Zahvalni smo Grčkoj na činjenici da nije priznala nezavisnost Kosova, iako mi dobro znamo šta je nama činiti da sačuvamo mir i stabilnost u regionu. Veoma smo zahvalni po ovom pitanju Grčkoj i nadamo se da će takav stav Grčka imati i ubuduće."

Premijeri i delegacije dve zemlje su razgovarali i o ekonomskim odnosima - Grčka je treći najveći investitor u Srbiju i za proleće je dogovoreno održavanje zajedničke sednice dve vlade u Solunu. Takođe, bilo je reči i o železničkom povezivanju Beograda sa Solunom, a pominjana je i ideja o povezivanju Beograda i Soluna vodenim putem, iskorišćavanjem potencijala Morave i Vardara, rekao je Cipras.

XS
SM
MD
LG