Linkovi

"Dan pobede" pod senkom zbivanja u Ukrajini


Proba vojne parade na Crvenom trgu u Moskvi
Proba vojne parade na Crvenom trgu u Moskvi

Na 70. godišnjicu Dana pobede, vojna parada u Moskvi, sa novim tenkovima, teškim naoružanjem i 15.000 vojnika, biće do sada najveća manifestacija ruske vojne sile.

Rusija se sprema za obeležavanje 70. godišnjice pobede u Drugom svetskom ratu,– “Velikom patriotskom ratu”, kako je poznat iz vremena sovjetske ere, velikom vojnom paradom 9. maja, kada će milioni medalja biti podeljeni veteranima i članovima njihovih porodica. Medjutim, neki kritičari smatraju da takva manifestacija moći i nacionalizma u sovjetskom stilu prikriva tragične ožiljke ratnog i posleratnog perioda, koji i danas utiču na rusku unutrašnju i spoljnu politiku, posebno kada je reč o aktuelnoj krizi u Ukrajini.

Kao tinejdžer, veteran Drugog svetskog rata Ivan Sokolov pomagao je u uništavanju neeksplodiranih eksplozivnih naprava. Sa ponosom ističe da je Rusija omogućila pobedu nad nacističkom Nemačkom.

“Da nije bilo naše pobede, mapa Evrope bi bila drugačija.”

Kritičari Kremlja, medjutim, primećuju da je Rusija danas ta koja prekraja mapu Evrope pripajanjem Krimskog poluostrva i podrškom separatistima na ukrajinskom istoku.

Moskva je opravdala svoje poteze nazivajući nove lidere u KIijevu antiruskim “fašistima” i “nacistima” – što su izrazi koji imaju emotivnu težinu za mnoge Ruse, kao što je veteran Aleksandar Podobed.

“Ne smatram sve Ukrajince nacistima i fašistima, ali postoji veliki broj onih koji spadaju u tu kategoriju”.

Na 70. godišnjicu Dana pobede, vojna parada u Moskvi, sa novim tenkovima, teškim naoružanjem i 15.000 vojnika, biće do sada najveća manifestacija ruske vojne sile.

Zapadni lideri su, iz razumljivih razloga, odbili da joj prisustvuju, kaže istoričar Andrej Zubov.

“Vlada Rusije je već godinu dana aggresor u Ukrajini. Pripojila je Krim, vodi rat u Donbasu i organizuje subverzivne i terorističke akcije u drugim gradovima. Moralno je neprihvatljivo za zapadne lidere da dodju u agresorsku zemlju da bi zajedno sa agresorom, proslavljali pobedu nad agresorima od pre 70 godina."

Rusija predsednika Vladimira Putina je 2008. oživela paradu vojnih vozila u duhu nekadašnjeg Sovjetskog saveza, što je deo njenih nastojanja da prizove u sećanje prizore iz moćne prošlosti.

U Drugom svetskom ratu ubijeno je čak 28 miliona sovjetskih gradjana, ali veliki broj gubitaka su Sovjeti naneli sami sebi, ističe Zubov.

"Ti gubici nisu bili opravdani, bilans je prevelik, zbog loše odbrane koju su organizovali Staljin i komunisti.”

Zubov, bivši profesor na moskovskom državnom Institutu za medjunarodne odnose, otpušten je prošle godine zato što je rusku aneksiju Krima uporedio sa nacističkom aneksijom Austrije.

On kaže da ruski lideri sebe smatraju naslednicima sovjetske moći.

“Posle 1945. nastavila su se ubistva, represija i brojni zločini nad ruskim narodom. Mislim da moramo da okončamo ovu trijumfalnu proslavu pobede. Ta pobeda je ambivalentna, i Rusiji je donela manje pozitivnih aspekata nego drugim zemljama sveta, uključujući čak i samu Nemačku.”

XS
SM
MD
LG