Linkovi

Proslava Dana pobede


Američki državni sekretar Džon Keri polaže venac na Spomenik neznanom junaku u Parizu
Američki državni sekretar Džon Keri polaže venac na Spomenik neznanom junaku u Parizu

Širom Evrope i u SAD obeležava se 70 godina od pobede nad nacizmom i kraja Drugog svetskog rata

U čast američkih ratnih veterana iz Drugog svetskog rata, u Vašingtonu je priređena ceremonija u okviru koje su ratni avioni iz tog vremena preletali nebom iznad glavnog grada Amerike.

U svom redovnom nedeljnom obraćanju naciji, predsednik Barak Obama je odao poštu svima onima koji su služili u ratu, nazvavši ih pripadnicima generacije koja je “doslovce spasila svet”. On je apelovao na Amerikance da se još jednom posvete slobodama za koje su se borili.

Francuski predsednik Fransoa Oland, takođe je pozvao na jedinstvo, rekavši da je Dan pobede, “pobeda jednog ideala nad totalitarnom ideologijom”. U Parizu u kojem je održana velika proslava povodom poraza Nemačke 1945. – predsednik Oland je položio je venac na Spomenik neznanom junaku čemu je prisustvovao i američki državni sekretar Džon Keri.

U Britaniji su takođe održane brojne komemoracije, kao i ulični koncerti i zabave, kako bi se prizvao duh slavlja pre 70 godina. U komemoracijama je učestvovao i premijer Dejvid Kameron, dok će kraljica Elizabeta u nedelju prisustvovati ceremoniji zahvalnosti u Vestminsterskoj opatiji.

Rusija sutra obeležava kraj Drugog svetskog rata velikom vojnom paradom na Crvenom trgu, kojoj će prisutvovati veliki broj međunarodnih zvaničnika.

XS
SM
MD
LG