Linkovi

Velika gužva u Trampovoj kuli


Donald Tramp neposredno pre kratkog obraćanja medijima u holu Trampove kule
Donald Tramp neposredno pre kratkog obraćanja medijima u holu Trampove kule

Novoizabrani predsednik SAD Donald Trump održao je iznenadni brifing za novinare u holu Trampove kule u Njujorku i rekao da je pred njim čitav dan sastanaka, dok nastavlja da proverava kandidate za položaje u svojoj administraciji, uključujući i funkciju državnog sekretara, odnosno šefa diplomatije.

"Dolazi nam mnogo ljudi. Sjajnih ljudi. Ide nam odlično", rekao je Tramp.

Novoizabrani potpredsednik Majk Pens prethodno je rekao da je Trump temeljan u odabiru državnog sekretara.

"Uloga državnog sekretara, osobe koja će predstavljati predsednika u inostranstvu i u odnosima sa zemljama širom sveta je jedinstvena uloga", rekao je Pens u tokom intervjua na kablovskom kanalu MSNBC.

Takođe, Trampov portparol Džejson Miler rekao je da "on želi da donese pravu odluku za važan položaj" i da želi nekoga ko "ima identičnu viziju kada je reč o onome što nova administracija pokušava da uradi za zemlju".

Tramp se već sastao sa brojnim kandidatima za položaj državnog sekretara, a prema nekim izveštajima vodeći kandidat je sada njegov nekadašnji oštri kritičar i bivši republikanski predsednički kandidat Mit Romni, dok je bivši gradonačelnik Njujorka Rudi Đulijani, koji je vrlo rano podržao Trampa, navodno sve dalje od te funkcije.

Jedan od onih sa kojima bi novoizabrani predsednik trebalo da se sastane jeste i prvi čovek korporacije "EksonMobil" Reks Tilerson, koji se takođe pominje kao kandidat za državnog sekretara. Šezdeset-četvorogodišnji naftni magnat nema nikakvo iskustvo u vladi i blisko je povezan sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom i drugim svetskim liderima. Ukoliko bi on bio izabran, to bi dovelo do pitanja o konfliktu interesa zbog njegove imovine u "Eksonu", koji se bavi istraživanjem nafte i gasa širom sveta i ima operacije u više od 50 zemalja.

Tramp danas takođe trabe da se sastane i sa nekadašnjim državnim sekretarom Henrijem Kisindžerom, guvernerom Ajove Terijem Brenstedom, novinarkom Lorom Ingram i gradonačelnicom Vašingtona Mjuriel Bauzer.

Novoizabrani predsednik je u međuvremenu, preko Tvitera, objavio da želi da otkaže narudžbinu novog predsedničkog aviona "Air Force One". Vlada je potpisala ugovor sa kompanijom "Boing" da napravi bar dva nova aviona, koji bi počeli da se koriste 2024. godine.

Inicijalna cena svakog od aviona je 3 milijarde dolara, ali su troškovi počeli da rastu, a Tramp je na Tviteru poručio da su "van kontrole".

“Mislim da je Boing to malo precenio. Mi želimo da Boing zaradi puno novca, ali ne toliko novca.”

Kasnije bi trebalo da odleti u Fajetvil u Severnoj Karolini, gde će formalno objaviti da je penzionisani general Džejms Matis njegov kandidat za položaj sekretara za odbranu. U Fajetvilu se nalazi Fort Breg, najveća vojna baza na svetu.

XS
SM
MD
LG