Linkovi

Napadač u piceriji "istraživao teoriju zavere"


Picerija Komet Ping Pong u Vašingtonu
Picerija Komet Ping Pong u Vašingtonu

Muškarac koji je juče uhapšen u američkoj prestonici zato što je pucao iz puške u popularnoj lokalnoj piceriji, rekao je policiji da je želeo da “sam istraži” teoriju zavere koja je kružila medju lažnim izveštajima i vestima tokom predsedničke kampanje.

Lažne vesti su preovladavale tokom predsedničke trke izmedju republikanca Donalda Trampa i demokrate Hilari Klinton, i pomogle da se zamagle činjenice o njihovim stavovima i prošlosti, a dobijale su veliki publicitet zahvaljujući ljudima koji su ih širili na društvenim medijima.

Incident se dogodio u nedelju u piceriji Komet Ping Pong gde, prema lažnim informacijama, operiše pedofilska mreža povezana sa Hilari Klinton. Vlasnik restorana Džejms Alefantis prijavio je da mu je više puta prećeno smrću pre izbora.

Policija je navela da je 28-godišnji Edgar Medison Velč ušao u piceriju tokom poslepodneva, uperio pušku u jednog zaposlenog a kasnije i pucao. Zaposleni i gosti su pobegli iz restorana. Niko nije povređen. Policija navodi da je našla još dve puške u restoranu i još jednu u Velčovim kolima. On je optužen za oružani napad.

Vlasnik restoran je istakao da bi svi trebalo da osude nastojanja da se šire “maliciozne i kompletno neosnovane optužbe.”

Medju onima koji su širili teoriju zavere nazvanu “Picagejt” je i Majkl G. Flin, sin penzionisanog generala Majkla T. Flina, kojeg je Donald Tramp nominovao za savetnika za nacionalnu bezbednost.

Majkl Flin mladji, koji je služio kao savetnik svom ocu, napisao zabeležio je juče na Tviteru “Dok ne bude dokazano da je Picagejt netačan, to ostaje vest. Levica po svemu sudeći zaboravlja Podestine imejlove i mnoge druge "koincidencije" u vezi sa njima.

"Picagejt" je zasnovan na mejlovima koji su ukradeni a zatim obelodanjeni na sajtu Vikiliks, a u njima menadžer Hilarine kampanje Džon Podesta i ostali razgovaraju o pici. Prema teoriji, u pitanju je šifra za pedofiliju. Nema nikakvih dokaza koji bi podruprli tu teoriju zavere, a policija je rekla da se ne vodi aktivna istraga tih tvrdnji.

XS
SM
MD
LG