Linkovi

Trampova inicijativa kroz prizmu radnika "Kerijera"


Donald Tram se obratio radnicima tokom posete kompaniji Kerijer 1. decembra 2016.

Novoizabrani američki predsednik, Donald Tramp upozorio je američke kompanije koje planiraju da prebace svoje operacije u inostranstvo da to ne rade. Prethodno je Tramp posetio fabriku u Indijani, kojoj su obećane vladine inicijative kako bi odustala od odliva radnih mesta u Meksiko.

Kompanije neće više napuštati Sjedinjene Države bez posledica”, napisao je Donald Tramp na Tviteru.

Tramp tako ispunjava obećanje koje je dao tokom kampanje. U Indijani je najavio poreske olakšice, koje će sprečiti odliv 800 radnih mesta korporacije “Kerijer” u Meksiko. Međutim, sporazum sa ovom kompanijom koja proizvodi klima uređaje samo je prvi uvid u Trampove planove. U nedelju je u nekoliko poruka na Tviteru zapretio uvođenjem tarifa u visini od 35 odsto za robu proizvedenu u američkim kompanijama u inostranstvu.

U ekskluzivnom razgovoru za Glas Amerike, gradonačelnik Santa Katarine, Hektor Kastiljo Olivares, pozvao je Donalda Trampa u posetu:

“Pozivamo ga da upozna naše ljude, kvalitet naše uprave…našu infrastruktru.. I strani kapital sa kojim raspolažemo”.

Za sada, Trampov tim nije odogovorio na taj poziv.

Fabrika “Kerijera” u Meksiku nalazi se u prometnom industrijskom gradu. Ako se jedna kompanija zatvori, druga dođe, kaže gradonačelnik. Ovde ljudi hvale beneficije koje primaju službenici “Kerijera”, ali su tražili da ne otkrijemo njihov identitet, jer im je zabranjeno da razgovaraju sa medijima:

“Prevoz, kantina, stipendije, pomažu vam da se obrazujete. To je jedna od kompanija koje najbolje plaćaju ovde”, kaže jedan od službenika Kerijera u Meksiku.

Ovde u Indijanapolisu, ‘Kerijer’ nije tipična američka kompanija. U fabrici rade cele porodice i generacije radnika.

Ovde radimo ja, moja majka, moj mlađi brat i ujak”, ističe Vil Kornet.

Pet članova porodice Kornet rade u Kerijeru. Vil je vrlo rano podržao Trampa. Ovo je njegov video sa skupa u aprilu, na kojem ga je Tramp, tada predednički kandidat - prozvao.

“… kada otpuste moja dva prijatelja tamo. Podignite ruku”.

Kornet kaže da će za sada njegovo radno mesto ostati u Indijanapolisu i dodaje:

“On nas je nazvao svojim dobrim prijateljima i to je ono što prijatelji rade. Ispunio je obećanje”.

Ali za 500 drugih i 700 onih koji gube posao u drugoj fabrici “Kerijera”, pronaći sličan posao u Indijanapolisu će biti teško. Ovde oni zarađuju u proseku 23 dolara na sat.

“Možemo da budemo konkurentni na svakom nivou, ali je teško takmičiti se sa onima koji su plaćeni tri dolara na sat, koliko primaju radnici u Meksiku”, ističe Čak Džons, iz sindikata “Lokal 1999 radnika čelične industrije”.

A što se tiče Trampa, predsednik sindikata kaže da je vreme da se neko založi za zadržavanje američkih radnih mesta u ovoj zemlji. Cenu će, međutim, morati da plate poreski obveznici, jer zbog ovog Trampovog poteza, pre nego što je i stupio na položaj, “Kerijer” dobija poreske olakšice u vrednosti od 7 miliona dolara, zato što zadržava polovinu radnih mesta u zemlji.

XS
SM
MD
LG