Linkovi

Tramp popunjava kabinet, kontroverza zbog Tajvana


Predsednica Tajvana Cai Ing-ven, novoizabrani predsednik SAD Donald Tramp i kineski predsednik Ši Đinping
Predsednica Tajvana Cai Ing-ven, novoizabrani predsednik SAD Donald Tramp i kineski predsednik Ši Đinping

Novoizabrani američki predsjednik Donald Tramp nastavlja da popunjava svoj budući kabinet, dok se istovremeno suočava sa kontroverzom posle telefonskog razgovora sa predsjednicom Tajvana, koji je izazavao kritike kineskih zvaničnika.

Tramp je popunio još jedan položaj u novoj administraciji – za sekretara za stambena pitanja i urbani razvoj imenovao je svog bivšeg političkog rivala, a kasnije bliskog saradnika neurohirurga Bena Karsona.

Riječ je o timu koji će Ameriku ponovo učiniti snažnom i prosperitetnom”, poručuje novoizabrani potrpedsednik Majk Pens.

Međutim, ključna pozicija državnog sekretara još je upražnjena. Potraga za nasljednikom Džona Kerija je proširena nakon što Trampovi sastanci sa četiri glavna kandidata nisu rezultirali odlukom.

Prema navodima američkih medija, Tramp trenutno razmatra čak devet kandidata među kojima je osim Mita Romnija, Rudija Đulijanija, senatora Boba Korkera i Dejvida Petreusa, i bivši ambasador u Kini Džon Hantsmen – kojeg je postavio predsjednik Barak Obama.

“Donald Tramp je predsjednik koji želi da razmotri najbolje kandidate, bez obzira na to odakle dolaze i bez obzira na njihove prošle sporove s nama”, ističe Rajns Pribus, šef Trampovog kabineta.

Jedno od najznačajnijih pitanja s kojim bi novi državni sekretar mogao da se suoči su odnosi sa Kinom. Trampova odluka da ignoriše američki diplomatski protokol i razgovara telefonom sa predsjednicom Tajvana, s kojim Vašington nema zvanične diplomatske odnose od 1979. godine, izazvala je uzdržane kiritike zvaničnika u Pekingu.

Pojedini su se zapitali i da li novoizabrani predsjednik planira da izmijeni američki stav prema politici “jedinstvene Kine”, koja isključuje zvanično prizanje Tajvana.

“Riječ je o jeftinom triku koji je napravio Tajvan. To neće promijeniti međunarodne temelje politike ‘jedinstvene Kine’. Neće promijeniti politiku ‘jedinstvene Kine’ koju su Sjedinjene Države godinama poštovale”, ocenio je Van Ji, kineski ministar inostranih poslova.

Trampov tim ocijenio je da je kontroverza preuveličana.

“Malo mi je čudno da predsjednik Obama može da uspostavi kontakt sa diktatorom ubicom na Kubi prošle godine i da ga svi pozdravljaju kao heroja zbog toga, a da je kontroverzno to što novoizabrani predsjednik primi kurtoazni poziv od demokratski izabrane liderke Tajvana”, kazao je potpredsednik Pens.

Međutim, on nije osporio navode da nova američka administracija planira da zauzme oštriji stav prema Kini u pogledu trgovine i drugih pitanja, što je potvrdio i sam Tramp, koji je na Tviteru oštro odgovorio na kritike iz Pekinga.

“Da li nas je Kina pitala da li je u redu to što devalvira svoju valutu i nameće velike carine našim proizvodima koji ulaze u zemlju ili da sagradi ogromni vojni kompleks u sred Južnog kineskog mora? Nije”, tvitovao je budući američki lider, koji je i tokom predizborne kampanje otvoreno kritikovao Kinu.

“Imamo trgovinski deficit sa Kinom od 500 milijardi dolara. Ne možemo i dalje da dozvoljavamo Kini da krade našu zemlju. Riječ je o najvećoj krađi u istoriji svijeta”.

Sjedinjene Države i Tajvan već decenijama sarađuju u vojnoj oblasti, bez obzira na to što nemaju zvanične diplomatske odnose. Da li Tramp namjerava da proširi granice te saradnje u okviru obećanja da će biti oštriji prema Kini, ostaće misterija do njegovog preuizimanja položaja narednog mjeseca.

Trump se u međuvremenu sastao i sa bivšim potpredsednikom SAD Alom Gorom, koji je rekao da je imao produktivan sastanak sa novoizabranim predsednikom.

Gor, koji je vodeći aktivista za suzbijanje posledica klimatskih promena, ocenio je da je razgovor bio "iskreno traganje za zajedničkim jezikom". Tramp je više puta govorio da su navodi da ljudi doprinose klimatskim promenama prevara, ali je nedavno saopštio da je otvoren za mogućnost poštovanja odredbi Pariskog klimatskog sporazuma, koji je stupio na snagu pre mesec dana.

XS
SM
MD
LG