Linkovi

Veliki pad broja vakcinisanih u Srbiji od sredine juna


Vakcinacija građana Srbije na Beogradskom sajmu
Vakcinacija građana Srbije na Beogradskom sajmu

Uprkos rekordnom broju novozaraženih u Srbiji, Krizni štab je nedavno odlučio da ne pooštri mere, pa su i dalje dozvoljena masovna okupljanja, proslave, utakmice, a ugostitelji rade normalno. Premijerka Ana Brnabić je, između ostalog, rekla da je odbijen predlog medicinskog dela štaba da se mere pooštre, jer je fokus na vakcinaciji i da bi uvođenjem restrikcija imunizacija stala.

"Ja smatram da bi ove mere dovele do toga da se svakako brže smanji broj zaraženih, ali bi takođe dovele do toga da ponovo stane imunizacija. Podsetiću vas, kad smo imali mali broj zaraženih, imali smo dve nedelje 48 posto vakcinisanih, ta vakcinacija sada ide zato što su ljudi shvatili da je lična odgovornost ono što je ipak najvažnije u ovom trenutku", rekla je premijerka 5. oktobra, nakon sednice Kriznog štaba i tako objasnila zbog čega je odbijen predlog lekara da privremeno zabrane masovni skupovi i skrati radno vreme pojedinim objektima.

Podaci, međutim, ne govore u prilog tome da su strože mere zaustavljale imunizaciju.

Prema zvaničnim podacima, prvu dozu vakcine protiv koronavirusa je primilo 2.890.804 državljana Srbije, drugu dozu 2.777.077, treću 661.361.

Premijerka je 5. oktobra rekla da je u Srbiji vakcinisano 53,7 odsto građana.

"Mi u ovom trenutku imamo 53,7 posto vakcinisanih jednom dozom, revakcinisanih je 51,6 odsto, treću dozu je primilo 11,6 odsto stanovništva".

Ana Brnabić je 13. juna, pred sednicu Kriznog štaba na kojoj je odlučeno da se ugositeljima produži radno vreme, dozvole masovna okupljanja, utakmice, muzički festivali, izjavila da je vakcinisanih 48 odsto. Krizni štab je odlučio da sredinom juna popusti mere, iako nije ispunjen uslov koji je država postavila - da bude najmanje 50 odsto vakcinisanih, dok je premijerka pominjala i 60 odsto vakcinisanih.

Sudeći po izjavama premijerke, u protekla nepuna četiri meseca vakcinisano je 5,7 odsto punoletne populacije. Od januara do sredine juna, kada su na snazi bile različlite restrikcije, vakcinisano je 48 odsto punoletnih građana-

U e-Upravi nisu odgovorili na pitanja Glasa Amerike o obimu i tempu vakcinacije.

Dijagram koji je napravila epidemiološkinja Ivana Prokić, koji pokazuje koliko je vakcinisanih u odnosu na ukupan broj stavnonika po mesecima
Dijagram koji je napravila epidemiološkinja Ivana Prokić, koji pokazuje koliko je vakcinisanih u odnosu na ukupan broj stavnonika po mesecima

Epidemiološkinja Ivana Prokić iz udruženja Ujedinjeni protiv Kovida napravila je grafikon na kome se vidi da je vakcinacija počela da slabi sredinom juna i da je sada na mnogo nižem nivou nego u januaru. Ujedinjeni protiv Kovida na svom sajtu vode posebnu evidenciju o vakcinaciji, na osnovu dostupnih podataka, i prema njihovoj računici - koja se bazira na ukupnom broju stanovnika, a ne broju punoletnih - vakcinisano je 41,99 odsto jednom dozom i 40,9 odsto sa dve doze.​

Radovanović: Sveti nam se povlađivanje protivnicima vakcinacije

Epidemiolog Zoran Radovanović kaže za Glas Amerike da vlastima treba odati priznanje u pogledu nabavke vakcina, ali da je vakcinacija posle početnog zamaha - stala.

"Tokom prvih pet meseci vaksinisali su se svi koji su želeli, a mi smo podeljeno društvo, ova druga polovina ne prihvata vakcinaciju i zbog toga od juna vakciniše se po 1 do 2 odsto od ukupnog broja odraslih. Tako da je to jedan razočaravajući tempo već četiri meseca. I stojimo na istom, otprilike 42 odsto ukupne popualacije, oko 52 -53 odsto punoletne populacije je vakcinisano".

Radovanović ističe da je Srbija jedna od najteže pogođenih zemalja u svetu kada je reč o pandemiji, ali upozorava da Krizni štab već duže vreme vodi politiku kojom se "udovoljava željama mase" i podseća da su svojevremeno otvoreni noćni klubovi, skijališta itd.

Iako predstavnici vlasti konstantno apeluju na građane da se vakcinišu i najavljuju aktiviniju kampanju za vakcinaciju, Radovanović ocenjuje da Krizni štab, odlukom da ništa ne odluči, zapravo "udovoljava onom delu društva koji je protiv imunizacije i ne veruje u Kovid".

"Tako da je to jedna metoda povlađivanja koja nam se već sveti i još više će nam se svetiti. To je po cenu ne samo zdravlja, već i života mnogih ljudi, to je jedan demagoški, voluntaristički pristup koji je protivan svakoj ne samo epidemiološkoj logici, nego i zdravom razumu".

Epidemiolog zaključuje da je zdravstveni sistem pred pucanjem, o čemu svedoče i snimci velikih gužvi i višesatno čekanje obolelih u Kovid klinikama, a posredno trpe i drugi bolesnici koji ne mogu da dobiju potrebnu negu.

XS
SM
MD
LG