Linkovi

Tramp hvali NFL zbog zabrane klečanja za vreme himne


Bivši fudbaler San Franciska Kolin Kapernik (desno) sa saigračem Erikom Ridom, pred početak utakmice u septembru 2016. godine (Foto: AP/Daniel Gluskoter)
Bivši fudbaler San Franciska Kolin Kapernik (desno) sa saigračem Erikom Ridom, pred početak utakmice u septembru 2016. godine (Foto: AP/Daniel Gluskoter)

Predsednik SAD Donald Tramp pohvalio je odluku Nacionalne fudbalske lige (NFL) da zabrani da se kleči tokom intoniranja američke himne "The Star-Spangled Banner", pred početak utakmica, dodajući da onaj ko ne ustane i stoji mirno dok se izvodi himna "možda ne bi trebalo da bude u ovoj zemlji".

Tramp je to rekao u razgovoru za emisiju "Fox & Friends'', koji je emitovan u četvrtak.

Prema novoj politici, NFL zabranju igračima da sede ili kleknu na terenu tokom izvođenja himne, ali im dozvoljava da ostanu u svlačionici. Za svaki prekršaj novih pravila novčane kazne će plaćati timovi.

"Mislim da je to dobro", rekao je Tramp u intervjuu, koji je sniman u sredu.

"Ne mislim da bi iko trebalo da ostaje u svlačionici, ali i dalje mislim da je ovo dobro. Morate da stojite ponosno za nacionalnu himnu. Ili ne treba da igrate. Ne treba da budete tu. Možda ne treba da budete ni u zemlji''.

Tramp je prošle jeseni pozvao vlasnike NFL timova da otpuste sve igrače koji slede primer bivšeg kvoterbeka San Franciska Kolina Kapernika, koji je prvi počeo da kleči tokom intoniranja himne.

Trampovi uvredljivi komentari na račun tih igrača pokrenuli su nacionalnu debatu o patriotizmu i državnim simbolima, kao sredstvima mirnog protesta. Tramp je u intervjuu rekao da veruje da je "narod" izvršio pritisak da se uvede nova politika u NFL-u.

XS
SM
MD
LG