Linkovi

Zaoštrava se spor oko himne, Pens napustio NFL utakmicu


Potpredsednik SAD Majk Pens sa suprugom Karen na utakmici u Indijanapolisu (8. oktobar 2017)
Potpredsednik SAD Majk Pens sa suprugom Karen na utakmici u Indijanapolisu (8. oktobar 2017)

Sukob Bijele kuće i Nacionalne fudbalske lige (NFL) ponovo se zaoštrio, nakon što je potpredsjednik Majk Pens juče odlučio da u rodnoj Indijani napusti utakmicu između Indijanapolis koltsa i San Francisko 49ers-s zato što su pojedini igrači iz gostujućeg tima odlučili da kleknu tokom izvođenja himne. Tim potezom, obnovoljena je debata o tome da li sportisti imaju pravo da na taj način iskažu svoj protest zbog rasne nepravde i nejednakosti u društvu.

Dok su igrači američkog fudbalskog tima “San Francisko 49ers” juče klečali tokom izvođenja nacionalne himne…potpredsjednik Sjedinjenih Država Majk Pens odlučio je da i sam protestuje.

Pens, koji na utakmicu u Indijanapolisu došao iz Las Vegasa, ustao je tokom intoniranja himne, da bi sa suprugom Karen ubrzo napustio stadion.

A zatim je tvitovao: “ Napustio sam utakmicu Koltsa zato što predsjednik i ja nećemo udostojiti ni jedan događaj kojim se iskazuje nepoštovanje prema našim vojnicima, zastavi ili nacionalnoj himni. Iako svako ima pravo na svoje mišljenje, nije previše tražiti od NFL igrača da poštuju zastavu iIi himnu”.

Međutim, to nije bio spontani protest. Potpredsjednik je, kako je saopštio jedan od njegovih savjetnika, planirao da napusti utamicu ako igrači budu klečali.

Zasluge za Pensov potez preuzeo je predsjednik Tramp koji je tvitovao da je zatražio od svog potpredsjednika da napusti stadion ako bilo koji igrač bude odbio da ustane tokom izvođenja himne, uz poruku da je ponosan na Pensa.

Mnogi igrači iz San Franciska su upravo poznati po tom načinu protesta, koji je prošle godine započeo bivši kvorterbek tima Kolin Kapernik, zbog čega su neki od njih ocijenili su da je riječ o “marketinškom potezu” potpredsjednika Sjedinjenih Država.

“Znao je da u našem timu protestuje najveći broj igrača. Znao je da ćemo to ponovo da uradimo”.

Pojedini navijači kritikovali su Pensovu odluku da napusti stadion.

“Muka mi je od onih koji govore da se protestom iskazuje nepoštovanje prema zastavi i našim veteranima. Vi ne govorite za nas”.

“Dodatno je ispolitizovao situaciju svojim potezom”.

Predsjednik Donald Tramp nedavno je oštro kritikovao igrače, uglavnom Afroamerikance, zbog klečanja tokom himne i tražio od NFL da im zabrani da igraju.

Amerikanci su podijeljeni oko tog pitanja…dok jedni podržavaju taj vid iskazivanja nezadovoljstva zbog rasne nepravde i nejednakosti, drugi smatraju da je bilo kakav protest tokom ceremonije, kojom se odaje počast zastavi i veteranima – nepatriotski. Pravo građana da učestvuju u takvom protestu garantovano je prvim amandmanom američkog Ustava.

Pensov potez komentarisali su i pojedini članovi Kongresa. Demokratski kongresmen Adam Šif se na Tviteru zapitao: “Posle svih skandala zbog nepotrebnih skupih puteva članova kabineta, koliko je novca poreskih obveznika protraćeno na ovu predstavu”?

XS
SM
MD
LG