Linkovi

Analize i reagovanja: Romni bolji u debati


Nakon nekoliko teških sedmica, republikanski kandidat je, po svemu sudeći, uspio da se oporavi zahvaljujući ubjedljivom nastupu tokom sinoćnje debate.

Prema anketama i stavovima većine političkih analitičara, Mit Romni izašao je kao pobjednik iz sinoćnje debate. Postavlja se međutim pitanje koliko će to uticati na tijesnu izbornu trku i konačno rezultat izbora.

Nakon nekoliko teških sedmica, republikanski kandidat Mit Romni je, po svemu sudeći, uspio da se oporavi zahvaljujući ubjedljivom nastupu tokom debate sa predsjednikom Barakom Obamom. Kako prenose američki mediji, Romni bi kao rezultat, kako mnogi smatraju jasne pobjede u prvom sučeljavanju sa Obamom, mogao da računa na značajnije interesovanje neodlučnih birača i veću podršku donatora i republikanskih kolega.

Guverner Romni je bio veoma dobar ukazujući više puta na određen plan o tome šta bi obezbijedio za ovu zemlju i kako bi njegova vizija bila drugačija nego predsjednikova. Iskreno, predsjednik nije imao nikakvu viziju, nije ponudio rješenja, pokušavao je da izađe na pravi put, ali nije uspijevao”, ističe Rajns Pribus, predsjedavajući Republikanske stranke.

Anketa CNN-a sprovedena posle prve predsedničke debate 3. oktobra 2012.
Anketa CNN-a sprovedena posle prve predsedničke debate 3. oktobra 2012.


Analitičari ističu da je republikanski kandidat djelovao odlučnije i samopouzdanije, kao i opuštenije od predsjednika koji je, kako pojedini smatraju, izgledao kao da ne želi da bude na pozornici. Takođe je propustio nekoliko dobrih prilika da uzvrati rivalu. Obamin izborni štab tvrdi da predsjednik vodi drugačiju kampanju nego prije četiri godine.

“Njegov cilj večeras je bio da objasni američkom narodu gdje smo bili i u kojem se pravcu sada krećemo. Na položaju predsjednika je četiri godine, ova zemlja je prošla kroz težak period, i znam da želi da objasni šta bi se dogodilo ukoliko bi uveli vaučere u Mediker, okončali reformu Volstrita i produžili poreske olakšice milionerima i milijarderima. On iza sebe ima rezultate na koje je ponosan i ima mnogo planova za drugi mandat, tako da je jednostavno riječ o drugačijem periodu nego prije četiri godine”, objašnjava Džen Psaki iz izbornog štaba Baraka Obame.

I dok su debate među najupečatljivim događajima bilo koje predsjedničke kampanje, malo je dokaza da mogu da promijene ishod izbora. Kako prenosi agencija Rojters, istraživanja javnog mnjenja mijenjala su se u prosjeku za manje od jedan odsto nakon 16 predsjedničkih debata od 1988. godine. Aktuelni predsjednik vodi na nacionalnom nivou i u saveznim državama koje će odlučiti pobjednika na izborima 6. novembra. S obzirom na to da se glasanje primiče, Romniju ističe vrijeme da promijeni situaciju.

“Oba kanididata su prema mom mišljenju odradila dobar posao. Ni jedan nije napravio užasan gaf, niti nešto što će stvarno promijeniti tok trke u negativnom smislu. Nisam međutim siguran da je Mit Romni dobio debatu koja mu je bila neophodna. Za Romnija, koji zaostaje u anketama, ovo je trebalo da bude prekretnica kada je riječ o njegovoj kampanji. Trebalo je da izvrši pritisak na Baraka Obamu, da ga natjera da brani svoje rezultate”, primećuje Dejvid Birdsel, profesor na Koledžu Baruk u Njujorku.

Šef Odsjeka za političke nauke na univerzitetu Rajs, Mark Džons, poručuje da su kandidati iznijeli suprostavljene vizije budućnosti Amerike i da birači imaju jasan izbor.

"Birači imaju veoma jasnu alternativu između jedne osobe koja vjeruje da tržišta mogu da izvuku zemlji iz krize i druge koja vjeruje u vladu kao glavnog činioca za ponovno pokretanje ekonomije.”

Američki glasači su ostali podijeljeni i nakon sinoćnjeg sučeljavanja, iako mnogi smatraju da je prevagnuo republikanski kandidat .

“Mislim da je Mit Romni bio veoma dobar. Bio je mnogo određeniji u svojim odgovorima. Imao sam utisak da predsjednik Obama nije bio u mogućnosti da uspostavi vezu sa gledaocima”, kaže Ted Kniker iz Virdžinije.

“Predsjednik Obama je uvijek dobar govornik, ali iskreno mislim da je mogao da bude bolji. Njegov sam pristalica, dopada mi se veliki broj njegov mjera, ali je izgledao nervozno i gotovo dozvolio da ga neka pitanja izbace iz kolosjeka”, smatra Kamil O Brajan iz Njujorka.

“Obojica su imala veliki broj dobrih izjava. Očekivao sam da će Romni više posrtati nego što je to bio slučaj. Bilo je prilično izjednačeno”, navodi Čak Floris iz Los Andjelesa.

"Bili su dobri. Stvarno sam bila impresionirana Romnijem. Jasno je uputio svoju poruku, dok je Obama djelovao kao da se brani. Mislim da je samo govorio u kratkim klišeima”, smatra Keti iz Merilenda.

"Obama je samo uradio ono što je u njegovom stilu. Svi su očekivali bokserski meč, ali on jednostavno nije takav. Pojasnio je šta će uraditi, što Mit Romni, kao i obično nije uradio”, misli Solomon Luis iz Virdžinije.

Predsjedničkim kandidatima predstoje još dvije debate, 16. i 22. oktobra. Na izbornu trku mogao bi da utiče i novi izvještaj o nezaposlenosti koji će biti objavljen sjutra.
XS
SM
MD
LG