Linkovi

Prva debata Obame i Romnija


Duel predsednika Obame i njegovog republikanskog rivala Mita Romnija bio je posvećen ključnom pitanju kampanje – stanju američke ekonomije

Predsednik Barak Obama i njegov republikanski rival Mit Romni suočili su se u sredu u svojoj prvoj televizijskoj debati uoči izbora. Duel je bio posvećen ključnom pitanju kampanje – stanju američke ekonomije.

Tokom devedeset minuta, predsednik i bivši guverner države Masačusets sukobili su se u pogledu toga šta je najbolji način da se ojača posustala američka ekonomija.

Romni je agresivno napao ekonomsku politiku demokratskog predsednika, a između dvojice kandidata došlo je do snažnog neslaganja u pogledu poreskih olakšica.

Doslovno sve što je upravo rekao o mom poreskom planu je netačno. Da je neko zatražio od mene da podržim poreski plan koji je on opisao kao moj plan – i ja bih rekao: ‘apsolutno ne’. Ne tražim poreske olakšice u iznosu od 5.000 milijardi dolara”, istakao je Romni.

Obama je uzvratio da ideje njegovog rivala o promenama poreskog sistema ne bi uspele.

Činjenica je, ako spustite porske stope na način kako ste vi to opisali, guverneru, nemoguće je pronaći dovoljno olakšica i rupa u zakonu koje utiču samo na pojedince sa visokim primanjima da bi se izbeglo bilo podizanje deficita ili opterećenje srednje klase”, rekao je Obama.

Obama i Romni takođe su se suočili oko toga da li bi predsednikov program zdravstvene zaštite, ponekad nazivan “Obamaker” – pomogao ili naudio američkoj ekonomiji. Republikanski protivkandidat rekao je da je Obama, umesto tog programa, trebalo da se koncentriše na otvaranje novih radnih mesta.

"Prosto ne znam kako je predsednik mogao da dođe na taj položaj, neposredno suočen sa 23 miliona ljudi bez posla, rastom nezaposlenosti i ekonomskom krizom, a svoju energiju i strast u protekle dve godine uloži u borbu za ‘Obamaker’, umesto da se bori za poslove za Amerikance”, rekao je Romni.

Predsednik je odgovorio da su u trenutku kada je stupio na položaj, problemi u nacionalnom sistemu zdravstvene zaštite bili podjednako gorući kao i stopa nezaposlenosti.

"Ne radi se samo o tome što su troškovi malih preduzeća astronomski porasli, i što nisu mogli da dobiju osiguranje koje mogu da priušte, čak i da su želeli da ga ponude svojim zaposlenima. Nije problem samo u tome što je to bio najveći pokretač našeg federalnog deficita – naši ukupni troškovi zdravstvene zaštite. Radi se o porodicama koje su brinule da će bankrotirati u slučaju da se neko od ukućana razboli”.

Debata u Denveru u Koloradu, praćena velikim publicitetom, održana je 34 dana pre izbora. Mnoga nova istraživanja javnog mnjenja pokazuju da Obama ima laganu prednost na nacionalnom nivou i u državama za koje analitičari očekuju da će presuditi izbore.

Džozef Loundes, profesor političkih nauka na Oregonskom univerzitetu kaže da je prva debata obično najvažnija, posebno za izazivača. Dok veruje da su obojica kandidata dobro nastupila u debati, on kaže da Romni nije izvojevao odlučujuću pobedu.

"Nijedan izazivač koji je zaostajao po anketama kao Romni pred ovu debatu, nikada nije pobedio. Tako da nije verovatno da će mu podrška dovoljno skočiti, da bi se značajnije promenio ishod”, smatra Loundes.

Frenk Gilijam, dekan Škole javnih odnosa Laskin na Univerzitetu Kalifornija u Los Andjelesu (UCLA) takođe smatra da je guverner dobro prošao u debati, ali ne dovoljno dobro da bi počeo da vodi u anketama.

"Romni je možda zadao predsedniku udarac, ali nedovoljan da ga ugrozi. To svakako nije bio nokaut”, kaže Gilijam.

Bila je ovo prva od tri debate koje će voditi dvojica kandidata. Predsednik Obama i guvener Romni će se ponovo suočiti 16. oktobra, kada će govoriti i o domaćim i spoljnopolitičkim pitanjima. Konačna debata, isključivo posvećena spoljnoj politici, zakazana je za 22. oktobar.

Potpredsednik Džo Bajden i njegov republikanski izazivač, kongresmen Pol Rajan, imaće sopstveni duel 11. oktobra.

Predsednik Obama i Mit Romni su se retko sretali, i nemaju skoro nikakav privatni odnos. Pre sinoćnje debate, nisu se susreli gotovo pet godina.
XS
SM
MD
LG