Linkovi

Istorijat predsedničkih debata u SAD


Jedna od prvih političkih debata održana je 1858. u Ilinoisu kada su kandidati za senatore, Abraham Linkoln i Stiven Daglas, raspravljali o ropstvu

Američki predsednički kandidati, demokrata Barak Obama i republikanac Mit Romni, večeras nastupaju u svojoj prvoj predsedničkoj debati u Denveru u državi Kolorado. Novinarka Glasa Amerike Kerolin Presuti podseća na istoriju američkih predsedničkih debata i objašnjava kako neke od njih mogu da promene tok izbora.

Jedna od prvih političkih debata, održana je 1858. u Ilinoisu. Kandidati za senatore, Abraham Linkoln i Stiven Daglas, stajali su na ovoj steni i raspravljali o ropstvu. Linkoln je izgubio trku za Senat, ali je dve godine kasnije osvojio predsednički položaj. Debatu u ovom parku, posmatralo je deset hiljada ljudi.

Stotinu godina kasnije, neuporedivo veći broj posmatra predsedničke debate zahvaljujući relativno mladoj tehnologiji nazvanoj televizija. Od sunca preplanuli senator Džon Ef Kenedi, vizuelno je bio nadmoćan u odnosu na uznemirenog i oznojenog potpredsednika Ričarda Niksona. Debatu je vodio novinar Hauard Smit.

„Predložili smo Niksonu da se našminka, ali televizija je u to vreme i dalje bila nova za političare i smatralo se da šminka nije za muškarce. On je to odbio.“

Kenedi je pobedio na izborima i neki kažu da se to dogodilo bar delimično zahvaljujući debati. To je bilo 16 godina pre naredne predsedničke debate, koja je po svemu sudeći bila pogubna za aktuelnog predsednika. Predsednik Džerald Ford je potcenio značaj Rusije u debati sa Džimijem Karterom i na posletku izgubio izbore.

„Nema sovjetske dominacije u istočnoj Evropi i neće je ni biti pod Fordovom administracijom.“

Demokratski potpredsednički kandidat, Lojd Bentsen, 1988. je osvojio važne poene u dijalogu sa republikanskim suparnikom Denom Kvejlom.

„U Kongresu imam iskustva koliko je imao i Džek Kenedi kada se kandidovao za predsednika“, kazao je Kvejl.

„Senatore, poznavao sam Džeka Kenedija. Džek Kenedi mi je bio prijatelj. Senatore, vi niste Džek Kenedi“, poručio je demokratski kandidat.

Na izborima su svejedno pobedili republikanci. Predsednik je postao Džordž Buš Stariji. On se 1992. kandidovao za ponovni izbor. Tokom debate, televizijske kamere su ga uhvatile kako gleda u svoj ručni sat – kao da je nezainteresovan. Izbore je izgubio.

Debata može da bude jezičak na vagi kada su izbori neodlučni. To je prva prilika da Amerikanci vide kandidate zajedno, na istoj pozornici, kako raspravljaju o istim temama i obrazlažu zbog čega su njihove ideje bolje od suparničkih.

Svake četiri godine predsednički kandidati se nadmeću u tri debate – prva privlači najviše gledalaca. Druga je u formi javne tribine sa pitanjima iz publike. Predsednik Obama je pre četiri godine delovao veoma opušteno. Ali mnogi su saglasni da je Mit Romni vešt govornik, naročito kada se pripremi.
XS
SM
MD
LG