Linkovi

Brnabić optužila Đilasa da je u Vašingtonu lobirao za sankcije Srbiji


Premijerka Srbije Ana Brnabić
Premijerka Srbije Ana Brnabić

Premijerka Srbije Ana Brnabić reagovala je na posetu Vašingtonu lidera opozicione Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa, kao i na intervju koji je tom prilikom dao Glasu Amerike.

Đilas se u Vašingtonu sreo sa prvim čovekom za Balkan u Stejt departmentu i doskorašnjim zamenikom ambasadora SAD u Srbiji, Gabrijelom Eskobarom, a u intrervjuu za Glas Amerike rekao da je sa Eskobarom razgovarao o situaciji u Srbiji, kao i da nije došao da "traži podršku".

Premijerka Srbije je ocenila da je Đilas u Americi krenuo u izbornu kampanju "od vrata do vrata" i da iz Vašingtona lobira za sankcije Srbiji "samo da bi se vratio na vlast", prenosi Fonet.

"Ovo je početak izborne kampanje, to mi je prva stvar pala na pamet kada sam pročitala Đilasov intervju za Glas Amerike", rekla je Brnabić za TV Hepi.

Premijerka tvrdi da je "Đilas obišao sve koje je mogao da obiđe i da je mnogo novca uložio u izbornu kampanju". Kaže i da "ne veruje da se video sa bilo kojim kongresmenom bez ijednog dinara ili dolara".

Onda su "platili još malo" da se napiše onakvo pismo, dodala je ona, aludirajući na pismo američkih kongresmena predsedniku SAD Džozefu Bajdenu o stanju demokratije u Srbiji i predlogu da se uvedu sankcije.

Pismo američkom predsedniku uputila su sedmorica članova Predstavničkog doma američkog Kongresa, od kojih su neki ujedno i članovi albanskog i bosanskog kongresnog kokusa. Ovo nije prvo pismo kongresmena koje je upućeno Bajdenovoj administraciji, a u vezi je sa Srbijom. Početkom oktobra kongresmeni i članovi albanskog kokusa obratili su se Bajdenu i državnom sekretaru Entoniju Blinkenu tražeći veće angažovanje SAD u sporu Kosova i Srbije. Ubrzo potom, Bajdenu i Blinkenu obratile su se organizacije albanske, bošnjačke i crnogorske dijaspore, zabrinute zbog "sve ratobornijeg ponašanja vlade u Beogradu prema Crnoj Gori, Kosovu i Bosni i Hercegovini".

Na pismo kongresmena reagovao je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekavši da je "ponosan na sve što je uradio za Srbiju i na mir i stabilnost u regionu", a ujedno je i najavio da će uskoro "veća grupa kongresmena podneti 'srpsku rezoluciju'.

XS
SM
MD
LG