Linkovi

UN učestvuju u humanitarnom odgovoru na zemljotres u Albaniji


Sedište UN u Njujorku (Foto: Reuters/Carlo Allegri)
Sedište UN u Njujorku (Foto: Reuters/Carlo Allegri)

Ujedinjene nacije kroz svoju Kancelariju za korodinaciju humanitarnih situacija (OCHA) pružaju podršku humanitarnom odgovoru na zemljotres u Albaniji, pre svega kroz procenu štete i potreba, ali i kroz kordinaciju, kažu za Glas Amerike u sedištu svetske organizacije.

U pisanom odgovoru iz kancelarije portparola UN, na pitanje novinarke Glasa Amerike o zahtevu Albanije za međunarodnu pomoć, navodi se da su dvojica stručnjaka za procenu i koordinaciju prirodnih katastrofa UN (UNDAC) momentalo poslata u Albaniju, gde je prema zvaničnim podacima u zemljotresu stradala 51 osoba.

Procenjuje da je između pet i deset hiljada raseljeno, ali da žive u blizini svojih kuća, a prema nekim procenama, više od 2.850 ljudi smešteno je u hotelima.

U odgovoru portparola UN podseća se da da je Vlada Albanije proglasila vanredno stanje u dva najugroženija grada - Tirani i Draču, i da bi ono trebalo da traje 30 dana.

Prema navodima UN, nevladine organizacije nastavljaju na izveštavaju o hitnim potrebama u ruralnim oblastima, a pre svega za psihološkom podrškom u svim ugroženim krajevima zemlje.

XS
SM
MD
LG