Linkovi

Ukrajinski parlament opozvao Janukoviča


Demonstrant maše zastavom Evropske unije u rezidenciji ukrajinskog predsednika
Demonstrant maše zastavom Evropske unije u rezidenciji ukrajinskog predsednika

Poslanici raspisali vanredne predsedničke izbore za 25. maj i izglasali momentalno oslobađanje bivše premijerke Julije Timošenko...

Ukrajinski parlament izglasao je opoziv predsednika Viktora Janukoviča i raspisao prevremene predsedničke izbore za 25. maj, ali Janukovič kaže da nema nameru da podnese ostavku ili napusti zemlju.

Poslanici su takođe izglasali momentalno oslobađanje opozicionog lidera Julije Timošenko, bivše premijerke, koja je nešto kasnije oslobođena iz zatvorske bolnice u Harkovu, drugom po veličini gradu u Ukrajini, gde je služila kaznu za zloupotrebu vlasti.

Dugogodišnji politički rival predsednika Janukoviča, Timošenko je po izlasku iz zatvorske bolnice poručila da je "diktatura okončana".

U današnjem intervjuu za ukrajinsku televiziju, Janukovič je rekao da namerava da ostane na položaju, a nasilnu pobunu u zemlji nazavo primerom "puča" i uporedio je sa dolaskom nacista na vlast u Nemačkoj tokom 1930-ih. Predsednik Ukrajine, koji se takođe nalazio u Harkovu, blizu granice sa Rusijom, rekao je i da su sve današnje odluke parlamenta nezakonite.

Opozicioni lider Vitalij Kličko danas je pozvao predsednika da podnese ostavku, kako bi se izbori održali do maja.

Do dramatičnog razvoja događaja došlo je pošto su ukrajinski demonstranti predsedničke prostorije u prestonici Kijevu, dok su se hiljade ponovo okupile na Trgu nezavisnosti ili Majdanu, pozivajući Janukoviča da podnese ostavku.

Demonstranti su se takođe usprotivili sporazumu koji su Janukovič i opozicioni predstavnici potpisali juče, u cilju okončanja političke krize u zemlji. Tim sporazumom vraća se na snagu Ustav iz 2004, kojim se ograničava moć predsednika. Njime se takođe uspostavlja koaliciona vlada i raspisuju vanredni izbori.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov danas je zvaničnicima iz Francuske, Poljske i Nemačke rekao da opozicija nije ispunila stavke iz jučerašnjeg sporazuma, u čijem kreiranju su učestvovali ministri te tri zemlje.
XS
SM
MD
LG