Linkovi

Ekonomske posledice ukrajinske krize


Demonstrant drži ukrajinsku zastavu napredujući kroz zapaljene barikade na Trgu nezavisnosti u Kijevu, 20. februara 2014.
Demonstrant drži ukrajinsku zastavu napredujući kroz zapaljene barikade na Trgu nezavisnosti u Kijevu, 20. februara 2014.

Kriza u Ukrajini osim političkih ima i ozbiljne ekonomske posledice, a izmedju ostalog nanela je štetu tržištima susednih zemalja.

Sve izgleda kao ratna zona. I dok se broj žrtava povećava, tako raste i rizik koji preti ukrajinskoj ekonomiji. Eskalacija nasilja u Kijevu oslabila je već nestabilnu ukrajinsku valutu – koja se sada približava najnižem nivou u proteklih 5 godina. Kristijan Lorens, analitičar Rabobank-a kaže da je moguća devalvacija ukrajinske grivne.

„Uvek je izuzetno teško pokušati da se politički rizik uključi u analizu tržišta, a to je posebno slučaj kada govorimo o valutama. U ovom trenutku, naše polazište je da će tržišta nekako prebroditi krizu ali svakako postoji veoma visok rizik da ćemo videti devalvaciju u Ukrajini i to je nešto što ne možemo da isključimo.“

Haos u Kijevu već ostavlja posledice na valute susednih zemalja. Poljski zlot pao je za pola procenta u odnosu na evro kada se nasilje rasplamsalo, a sličan pad su zabeležile Madjarska i Rumunija. Ruska rublja je dostigla najniži nivo u istoriji u odnosu na evro. Sada sve brine da li će kriza biti zarazna – dok investitori beže od Ukrajine. Brenda Keli je analitičar tržišta.

Rekla bih da je više nego izvesno da će situacija negativno uticati na ukrajinske susede. Pažljivo ću pratiti stanje u Poljskoj, da li njena ekonomija može da se drži u ovim oklonostima. Ali sigurno je da će efekat zaraznosti više uticati na zemlje kao što je Rusija, koje su što se tiče investitora već pomalo udaljene od njihove sfere interesa.“

Rusija bi mogla da izgubi 30 milijardi dolara u slučaju ukrajinskog bankrotstva.
Dok prinos na državne obveznice koji stiže na naplatu u junu dostiže 35%, to je veoma realna perspektiva. Moskva navodi da će nastaviti pozajmice Kijevu ove nedelje – ali je ta transakcija blokirana zbog trenutnog nasilja. Tržišta se očajnički nadaju da će viditi dijalog, u nadi da će Rusija i Evropska Unija uticati na Kijev.

Medjutim, sada kada su uvedene evropske sankcije kao što je zamrzavanje imovine i zabrana putovanja pripadnicima ukrajinskog režima, stvari bi mogle da se pogoršaju pre nego što se poprave.
XS
SM
MD
LG