Linkovi

EU: Sankcije ukrajinskom režimu


Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton na vanrednom sastanku ministara spoljnih poslova EU o Ukrajini, 20. februara 2014.
Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton na vanrednom sastanku ministara spoljnih poslova EU o Ukrajini, 20. februara 2014.

EU pokrenula je mehanizam uspostave sankcija članovima državnog aparata, što uključuje zamrzavanje imovine, zabranu putovanja i ukidanje dozvola za izvoz opreme koja bi mogla biti upotrebljena za represiju nad gradjanima.

Dok evropska ministarska trojka u Kijevu nastoji grčevito naći načina da prestane nasilje, njihove kolege u Briselu odlučile su - pokreće se mehanizam uspostave sankcija protiv članova državnog aparata odgovornih za nasilje nad demonstrantima, blokada njihove imovine i zabrana izvoza u Ukrajinu proizvoda koje bi vlada mogla upotrijebiti za represiju nad svojim gradjanima.

Zabrinuta lica evropskih ministara večeras u Briselu, jer povod vanrednom skupu je nasilje na kijevskim ulicama, gdje broj mrtvih raste iz sata u sat - a zašto? Zvuči li vam poznato da država svoje gradjane naziva teroristima?

Ministar vanjskih poslova Velike Britanije, Vilijam Hejg, kaže:

"Nije u redu opisivati protestante kao teroriste, kada najveći dio njih samo traži bolju budućnost za svoju zemlju."

Unija poziva na dijalog kojim bi se došlo do političkog rješenja iznimno teške situacije u Ukrajini.

"Ali ključna odgovornost za to leži na predsjedniku Janukoviču", ukazuje visoka predstavnica EU Ketrin Ešton.

Nova vlada, ustavne reforme i stvaranje uslova za demokratske izbore, elementi su koji su poznati svima i koji bi trebali dovesti do vlasti po mjeri većine. Evropljani ne zaboravljaju nikada potpisani dokument koji su ponudili Kijevu.

"Naša ponuda, političko i ekonomsko udruživanje, još uvijek je na stolu", istakla je Ketrin Ešton.

Medjutim, posljednji dogadjaji nameću sankcije.

Ministar vanjskih poslova Irske, Emon Gilmor objašnjava:

"To uključuje zamrzavanje imovine, zabranu putovanja i ukidanje dozvola za izvoz opreme koja bi mogla biti upotrebljena za represiju naroda".

I, da li je to sve? Ima li Evropa plan hitnih mjera, paket prve pomoći za posrnulu Ukrajinu i sve te demostrante koji ginu za evropsku budućnost svoje zemlje? Nažalost, nema…

Zato ne čudi primjedba ruskog novinara koji je uporedio BiH i Ukrajinu - Unija je u slučaju naših protesta stidljivo stajala iza vlasti, ne želeći se jasno odrediti - u Ukrajini danas jednoglasno glasa za sankcije - ključ je u količini nasilja, rekao bi neko slušajući objašnjenje Visoke predstavnice Ketrin Ešton:

"Bila sam u Kijevu, vidjela sam nasilje na ulicama i šta se tamo dešava, kako ljudi zaista pokušavaju da mirno protestuju. Ključna stvar vlasti je da obezbjedi sigurnost svojim gradjanima - vlast mora da veoma ozbiljno preuzme odgovornost u tom smislu".
XS
SM
MD
LG